5 април 2012 г.

Лоши новини за българската икономика


Напоследък се събраха доста лоши новини за българската икономика.

Индустрията спада с 3.6% на годишна основа през януари - за първи път от близо две години.

Износът падна с 10.2% на годишна база през януари - за първи път от над две години.

Безработицата продължава да се увеличава и през февруари вече е 12.4% - най-високото ниво от осем години насам, при това голяма част от реално безработните не са регистрирани и статистиката не ги отчита.

България вече четири години не догонва по доходи средния европеец, за разлика от десетилетието преди този период.

Според последните прогнози на Европейската комисия българската икономика е в стагнация през първото тримесечие на 2012 г. Не е изключено да се окаже, че има спад, който ако продължи и второто тримесечие България технически ще влезе в рецесия.

Спадът в търговията на дребно се засилва и през февруари обемът на търговията е с 6.4% по-нисък спрямо същия месец на миналага година.

Крайно време е да се замислим сериозно за причините. И да ги търсим не навън, а в България.

13 коментара:

  1. Ще фалираме за пореден път, според мен. Защо при този евтин труд няма чужди инвестиции и не сме конкурентоспособни?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Карамбол, ще ти отговоря с един виц:
      Мъж се прибира призори, жена му го чака притеснена:
      - Къде беше???!!!
      - Ами, нали взехме заплати... и с едни колеги... тук-там, тук-там и накрая в един стриптийз бар, та до сега.
      - Какъв е тоя бар?
      - Ами... музика свири и някакви девойки се събличат.
      - И колко струва това удоволствие?!
      - Вход - 30 лв, пиенето - 50 и за девойките - стотина...
      - Ти си луд! Аз за 30 лева цяла вечер ще ти танцувам гола!
      ...Навил се мъжът, "цъкнал" ВЕФ-а, качила се булката на масата и затанцувала. Като свършила (и взела 30-те лева) попитала:
      - Е, как беше?
      Мъжът се позамислил, попочесъл се по главата и й казал:
      - Абе, знам си аз - евтиното си е евтино...

      Изтриване
  2. Ако някои тепърва ще се замисля, мога да Ви го кажа от сега - няма да помогне. Времето за реакция беше отдавна, а за мисли много преди това. Но някои изглежда схващат бавно.

    ОтговорИзтриване
  3. Днес излезе още една лоша новина - драматичният спад на строителството продължава. През февруари строителството е спаднало с 10% спрямо същия месец на миналата година. Секторът вече е под нивата от 2005 г. Ето информацията на НСИ: http://www.nsi.bg/EPDOCS/STR_SAWDA_2012-02.pdf

    ОтговорИзтриване
  4. През 2009 г. направих една прогноза за еволюцията в следващите 20 години на параметри като покупателна способност и пр., при най-най-най-оптимистични условия (и без да се пипа фискалния резерв, без нови заеми и т.н.). Побликувана е в сайта www.zaedno.mobi, ведно с рецептата за излизане на България от комата. Без такава радикална стъпка ситуацията само ще продължава да се влошава, при това независимо от външния свят (който с настоящата криза е удобна за управляващата Номенклатура маскировка за истинските проблеми на страната). Впрочем, за четящите английски има пряк път към гореспоменатите графики: на www.dukaty-books.com вижте книгата "Bulgaria, terra europeansis incognita" и извадките към нея.

    ОтговорИзтриване
  5. Проблемите в икономиката ни са по-скоро симптоми и не бива да ни притесняват.
    Истината е, че е поредната катастрофа, която се задава е нещо положително. Както и всички минали и бъдещи, те са единствения лек за болните общества.

    ОтговорИзтриване
  6. просрочените кредити до 90 дни са минали 15% според БНБ. Интересно е как като безработица расте, износа спада, лошите кредити се увеличават а търговията на дребно колапсира ще имаме растеж. Първо беше 2.8% после го корегираха под 2%. В час ли са нализатори, финансисити които ни заливат с меко казано невярни прогнози?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прогнозите винаги са много несигурни и затова част от най-добрите икономисти отказват да дават прогнози. Отделна тема е, че държавата понякога умишлено манипулира прогнозите си.
      Аз повече вярвам на БНБ - последната им прогноза за 2011 е 0.7% растеж. Но доколкото знам и там вече ще приложат това, което от известно време прави ЕЦБ - "ветрило" с различните вероятности за определен растеж. За съжаление тези прогнози май няма да са публични.

      Изтриване
    2. Не е ли крайно време да има един източник на макро индикатори на едно място и да могат да се правят бързи справки а не информацията да се събира по различни източници. Да могат основните показатели да се миксират и ремиксират в графичен и цифров вид. това може да се направи и от неправителствена организация и да се правят анализи на база цифри. Ами каква икономика сме без индикатори? Тази тенденция продължава с години. имам чувството че институциите ги е срам от данните и показателите ? Какво правителство имаме ако няма цел и прогнози и те винаги са лъжливи и невярни. А след това се коментира че сме добре но без формулирана цел. Защо данните на БНБ не се вземат за основа? Защо да си търся данните от други източници и блогове и да не мога да си направя прогноза на база на стабилни данни.

      Изтриване
    3. И аз мисля, че прогнозите на БНБ трябва да са публични. Доколкото знам основният им аргумент да са конфиденциални е да се избегнат политически коментари около тези прогнози, а оттам и политически натиск.
      И тъй като наистина има проблем с независимите публични прогнози, аз преди време стартирах в блога проекта ТОПИК (Тенденции, Оценки и прогнози на ИКономистите), който замразих за известно време поради заетост, но скоро ще го рестартирам във Forbes.
      Ето повече за ТОПИК http://iordanmateev.blogspot.com/p/blog-page_20.html
      А тук са резултатите от първата анкета: http://iordanmateev.blogspot.com/search/label/%D0%A2%D0%9E%D0%9F%D0%98%D0%9A

      Изтриване
    4. В сайта на БНБ има статистически данни, но са в PDF формат или ексел и не включват всички параметри. По този начин не могат да се миксират с данни от други институции. Със сигурност това са най-актуалните данни.
      По американските телевизии и сайтове ни заливат с прогнози, анализи и данни в реално време не виждам защо ние не ги публикуваме. Ако БНБ не иска да прогнозира това е нейно право. Но реалните данни и показатели както сте ги описали би трябвало да се публикуват ежемесечно в уеб формат и да се коментират, анализират, да се правят прогнози от анализатори. Би било добре и да се правят прогнози конфиденциално като се използват и вероятностни методи с оценка на риска. А още по добре е да могат предприемачи и публика да правят прогнози по същата методика и да се види какво мислят анализатори какво мисли/немисли правителство, какво се случва (реални данни), какво мисли бизнеса, какво е усещането на хората ( за 7-8 основни макро показетеля). По смелите анализатори може да не са анонимни. тъкмо така ще видим силата им а които пък го страх нека говори мъгляво. Не виждам защо това не се прави. това може да го имаш на таблета си или телефона и да го гледаш онлайн.

      Изтриване
  7. Лошите новини продължават и за февруари, износът и индустрията пак падат - http://ikonomika.org/?p=6409

    ОтговорИзтриване