20 април 2010 г.

Един страхотен полицай, който обича хората


Избрани моменти от днешното интервю на премиера Бойко Борисов в Би Ти Ви.

За кризата и мерките
"Ако в света имаше рецепта за антикризисни мерки, как да се измъкнем от кризата веднага и бързо, ние щяхме да ги приложим."

Как се избира министър
"Просто не излезе нищо от проверките. И в същото време, когато разговарях с нея, аз се запознах, свързах се с нея по телефона, дето се вика – аз ги избирам по документи. От проверките на службите, тръгвам отзад-напред. Тези, за които няма материали, почвам тях да търся. Г-жа Анна-Мария Борисова я намерих и се срещнах с нея там, преди Търново, на един разклон. Поговорих с нея около половин час, горе-долу разбрах какво мисли и сиреч в една и съща посока са ни разбиранията по реформата, по съкращенията, по безкомпромисното действие..."

За вредите от комуникативността и диалогичността
"Т. нар. комуникативност или диалогичност за мене имат лошо значение. Това означава човек, към който всички могат да отидат, да се разберат статуквото да продължи."

За забавената здравна реформа
"Здравната реформа се забави поради няколко причини. Първо, няма пари. Тези схема всичките са ги източили. Второ, яви се много голяма диалогичност вътре в здравното министерство, това забавя реформата. Почнеш ли да угаждаш на много хора, станеш ли диалогичен за тях, комуникативен, приключваш като министър. За съжаление. Защото всичко е направено във вид на схема."

За чуждестранните инвеститори
"България става недобро място за такива инвеститори, които си мислят, че сме 18-и или 19-и век и могат да дойдат като колонизатори, които могат да дойдат и да си правят каквото искат с народа."

За цената на тока
"Ами естествено, че трябва да падне. Естествено. Нали затова ние сме енергийният тигър на Балканите били. Как хората са усетили, националната ни стратегия за енергетика, че сме тигърът? Как? Като ЕРП-ата сме ги дали на чужди фирми."

За декадата на ромското включване
"Ами днеска ще възложа на ДАНС да провери тази декада какво е направила."

За подкрепата на Европа
"Между другото един от най-големите, най-големият лидер на Европа, когато се срещнах за първи път, това ми каза – не ви знам колко добър кмет сте били, не знам колко добър премиер ще бъдете, но всички мои служби казаха, че сте много добър полицай и затова ние ще ви подкрепяме."

За лихвите

"Лихвите по кредитите падат. И факт, който го потвърждава, е, че в последните месеци над 1 милиард лева повече по депозити има в българските банки. "

За любовта към хората
"Пари да можех от някъде да намеря, да раздам на хората. И тука г-н Костов е абсолютно прав, като ме обвинява в ляв популизъм. Аз обичам хората и не искам да им нанасям вреди и щети."
"Жал ми е да посегна с големия сатър да изрежа всичко, което в момента трябва да се изреже."

За безработицата
"Аз мисля, че много и от безработицата се вдигна от това, че се върнаха много хора в България."

За ДДС
"Ако не сработят мерките, ще го вдигнем."

За приватизацията на ЕРП-тата
"Трябва да се срамуват тези, които са приватизирали ЕРП-ата. Защото ако не са дали 33, а 34 %, държавата щеше да има контрол върху тях.И единственото, което мога да им направя и им правим, е да ги дисциплинираме да работят така както трябва и както работят между другото и в Германия, и в Австрия, и в Чехия."

Снимка: kaladan, flickr

Няма коментари:

Публикуване на коментар