22 април 2010 г.

Е, честит честен здравен министър

"Искам честен човек, нищо повече". Това според Анна Мария Борисова е било заданието на премиера Бойко Борисов при търсенето на нов здравен министър. Е, честито. Най-вероятно имаме честен министър.

Но няма да имаме добро здравеопазване. Изгледах пресконференцията на Анна Мария Борисова и разбрах защо са си допаднали с Бойко Борисов на онова великотърновско кръстовище. Министър Борисова разбира реформите като постоянно гасене на пожари, което изисква просто много работа. Ще събира сведения за болниците, ще определя медицински стандарти, ще изготвя здравни карти - обичайните глупости на бившите здравни министри, които не искаха да разберат, че проблемът на здравеопазването не е в лошия мениджмънт, а в сбърканата система с грешни стимули, която води до лош мениджмънт, измами, корупция и в крайна сметка до некачествени здравни услуги.

Новият министър обеща, разбира се, прекрасно бъдеще, в което пациентите "навсякъди в страната" ще бъдат обслужени на европейско ниво, а лекарите ще са удовлетворени от добре свършената работа. Без никаква идея за основите на тази система. Нито веднъж министърът не спомена думите демонополизация, децентрализация, конкуренция, частни каси и приватизация. И тъй като, както разбрахме и от самия премиер, не става дума за диалогичен човек, а по-скоро за темерут (макар и симпатичен в някакъв смисъл), едва ли можем да се надяваме, че някой ще убеди госпожата във важността и мястото на тези думи в системата на здравеопазването.

Ето някои цитати на министърът за реформата:
"Кой е основният проблем в здравеопазването - липсата на съдържание."
"Реформа трябва да започне, но ще я правим разумно бавно, премерено и подготовено".
"Никоя болница няма да бъде затворена, нито един лекар и медицинска сестра няма да остане на улицата."
"В настоящата криза не е разумно и трябва да се придържаме към статуквото каквото е с всичките му плюсове и минуси." (в отговор на журналистически въпрос дали ще има демонополизация на здравната каса)
"Реформата няма свършване, как очаквате днес почваме и утре свършваме, няма такова нещо."
Пълна драма.
Снимка: ilco, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар