19 април 2010 г.

Генерал Борисов, ето как се прави спортно съоръжение

Бойко Борисов няма пари за реформи, а има 108 млн. лв. за строителство на многофункционална спортна зала на "4-ти километър" в София, констатира Георги Ганев. При това тази инвестиция се прави от нашите пари в момент на икономическа и фискална криза.

Изхождайки от досегашния български опит в някакъв бъдещ момент ще се окаже, че, за да се довърши съоръжението ще трябват още много пари, които пак ще се вземат от данъкоплатците, "защото вече сме вкарали много пари и не може да го оставим да гние". След като държавата го поуправлява известно време ще се установи, че тя не е добър стопанин и стадиона ще се даде за управление на някой близък до правителството частник. Той ще го източва, а когато има нужда от инвестиции, отново ще търси пари от държавния бюджет. Част от скритите печалби ще отиват за него, а друга - в черни партийни каси. Ако държавата не намира допълнителни пари за поддръжка, ще започне да се руши. Това се случва в България - най-бедната страна в ЕС.

По друг начин се случват нещата в Холандия - една от най-богатите страни в света. Първо, там са си направили реформите. Второ, държавата няма отношение към местните спортни съоръжения. Общината може да помогне като предостави земя и малка част от парите, но за всичко останало публично се пускат акции.

"Амстердам Арена", едно от най-модерните многофункционални съоръжения в света, е добър пример как става това. Целият процес е много прозрачен. Освен общината на Амстердам, която предоставя земята, в проекта инвестират много частни компании, сред които банката ABN Amro, "Кока-кола Холандия", "Филипс" и KPN. Цената на свръхмодерното съоръжение, което освен стадион (с прозрачен покрив, който за 18 мин. може да покрие целия стадион) включва паркинг с 12.5 хил. места, конгресен център с 14 зали, 30 места за хранене и т.н., е 140 млн. евро. А от построяването му през 1996 г. досега са инвестирани още 17 млн. евро. Част от акциите носят специални права като ползването на определен брой места, преференциални цени за корпоративни събития и права за доставка на различни стоки и услуги.

Комплексът се управлява от часта компания и се смята за най-успешния в Европа. Освен за спорт съоръжението се използва за концерти, телевизионни шоу програми, конгреси, изложби, партита и различни събирания. Един от главните наематели е футболен клуб Аякс. Ролинг Стоунс са правили осем концерта на "Амстердам Арена".
Снимка: Wikipedia

1 коментар:

  1. Бате Бойко, народът ни не случайно има поговорка "Три пъти мери, един път режи". Тълкуването на поговорката трябва да стане от тебе ББ...Така ще има по-голям шанс за повече верни решения.

    ОтговорИзтриване