10 май 2010 г.

Бойко Борисов срещу Симеон Дянков

Напоследък много хора скочиха да критикуват вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Икономическият екип на премиера Бойко Борисов бил слаб, не действал адекватно на кризата, водел икономиката към провал. Прави ли са те?

От първия си работен ден Симеон Дянков си постави за главна цел балансиран бюджет. Защото знае, че това е единствената стабилна основа, върху която може да се гради устойчива икономика. И започна да реже разходи. Той казва "не", а потърпевшите отиват при Борисов, който казва "да": "Пари да можех от някъде да намеря, да раздам на хората. И тука г-н Костов е абсолютно прав, като ме обвинява в ляв популизъм. Аз обичам хората и не искам да им нанасям вреди и щети. Жал ми е да посегна с големия сатър да изрежа всичко, което в момента трябва да се изреже." Резултатът е, че държавата изпадна в бюджетна криза.

Дянков обяви началото на реформа в администрацията, защото е раздута и работи зле. Министри започнаха да плачат пред Борисов и обществото, че няма накъде да съкращават. Премиерът се огъна и реформата още не се е случила. Дянков настояваше за реформа в здравеопазването, което от много години е в криза. Лекари скочиха и Борисов отново се огъна. Реформата няма изгледи да се случи. Пенсионната система, която в сегашния си вид е заплаха за финансовата и социална стабилност в страната, също е сред приоритетите на финасовия министър. Граждани започнаха да протестират и Борисов отложи реформата с няколко години.

Дянков лансира реформи, разбутва тинята в БАН и висшето образование, здравеопазването, пенсионната система и администрацията. Но винаги някоя група, която се е наредила на държавната хранилка, губи от реформите и почва публични протести. И Бойко Борисов отменя реформите. Било скъпо да се реформира, не бил сега момента... На практика премиерът блокира работата на финансовия си министър. Дянков иска да реформира, а Борисов иска да раздава. От нашите пари. Очевидно не Дянков, а Борисов е неадекватен и вреди на икономиката. Не искам да си представям какво би се случило ако Борисов си назначи послушен финансов министър, който не настоява за реформи.
Снимка: Министерство на финансите

14 коментара:

  1. На мен отдавна ми прилича на такава ситуация.
    Професионалиста и невежата... Симпатичен ми е Борисов, но да управляваш по време на криза изисква много повече ерудиция и култура. А то става точно обратното - като не знае от къде, започва изстискване на духовната сфера. Закриване на театри, спиране на субсидии за университети ... Това се чува напоследък.

    ОтговорИзтриване
  2. Много си прав! Жалко, че толкова малко хора виждат нещата такива каквито са (пък и Дянков каза някои истини, а хората най-много се обиждат като им кажеш истината). И все пак мисля, че подценяваме решителността на Дянков... той не се е отказал от реформите, просто остави нещата докато реформите станат неизбежни - или реформи или ДДС (самоубийство за Бойко). Поне последните действия говорят за това. Сега остава да видим дали и другите ще имат решителност или ще бламират Дянков отново.

    ОтговорИзтриване
  3. Дянков много бързо разбра за това какво трябва да се направи за страната ни , за да излезем от блатото. Жалко ,че Б.Б. лесно се подвежда и сякаш не го оценява, отдава повече значение на популистки мнения. А може би има и прокарване на някакви лични интереси, които се прикриват зад маската за някаква загриженост за народа.

    ОтговорИзтриване
  4. Добре, че Дянков не е живял в България преди да заеме министерски пост, защото щеше да му е още по-трудно от паразитното влияние на политическата ни каста. Така ако има хъса и куража, а и бъде подкрепен поне малко съм убедена, че ще разрие поне няколко от вонящите на корупция и безполезност авгиеви обори в бюрокрацията на управлението ни.Аз му стискам палци и му пожелавам късмет. Б.Б. не коментирам, толкоз може/знае/, толкоз прави човека, не може да надскочи себе си. Важно е да не се самозабравя иначе си е ОК само дето съветническият му екип куца или го няма никакъв.

    ОтговорИзтриване
  5. Б.Б се огъва защото знае ,колко му е писнало на народа от тия преди него и се страхува да не го сравнят с тях.Според мен,търси начин да покаже на народа че не е като онея и след това ще почне да казва не.

    ОтговорИзтриване
  6. двата последни коментара са моето мнение,дано се справят,няма да е лесно

    ОтговорИзтриване
  7. Борисов не се е огънал. Той опитва почвата и след многото мнения и съвети ще вземе правилното решение. Народът е казал ;два пъти мери и тогава режи; Всяко нещо с времето си.

    ОтговорИзтриване
  8. Дянков е прав! Много администрация,много корупция,много бюрокрация и безполезност, много... много.. прикрита/покрита/ анархия.Това не е от "вчера",а от години! Световнана криза е "бонуса" за всички ни! Надявам се,че Борисов не се е огънал и няма да се огъне! Ако сега не тръгнем по верния прав път, то и Господ да е българин няма успее да ни спаси! Пожелавам здраве,разум и хъс на дейсвие на управлаващите!

    ОтговорИзтриване
  9. Много точна статия ...
    Отдалеч се виждат неграмотността и Егото на Борисов, които не се съчетават с правилен подход към най-подходящата политика, за промяна на държавните разходи в посока намалние.
    Има реална опасност, лаладжиите около Борисов някой ден да надделеят и правилният финансов минитър ще бъде отстранен ...

    Това, което можем да си пожелаем е

    ОтговорИзтриване
  10. това да не се случи скоро ...

    ОтговорИзтриване
  11. Дянков е невежа за българските работи. Казво го човек, който е живял и в Европа, и в България. Все пак, желаем успех на Дянков, след 2-3 години работа като министър ще му светне, че неговата сегашна политика е пагубна за българската икономика. Ще светне и на тези, които ще останат без работа на улицата, и на тези, на които парите им няма да стигат не за бензин за колата, както е сега, а за хляб и за билетчета за автобуси.

    ОтговорИзтриване
  12. Харесвам Дянков,браво.Сега може да е тежко но не забавяйте ,че там където е бил т.е. тези държави отдавна са минали през тази криза и са се оправили.На това се е научил и ни го прилага. Представете си ,ако Б-я е примерно едно семейство ,в криза ,нямали това семейство да си каже -абе чакай малко...Можеме ли известно време,без нови дрехи-закърпваме старите,значи може.Може ли да ходиме на работа без кола-може.Може ли вместо на ресторант да излеземе със сандвич сред природата-може.Може ли децата да живеят при нас ,заради по-малко консумативи ,а не в другия апартамент-може.И т.н.всеки ако се огледа може за известно време да преосмисли личните си малки екстри .Като резултат ще има малко икономия.С течение на времето живота сам ще подскаже ,още неща, без които можеме но неразбирайте да се лишаваме .Лишението не е икономия.Прав е Дянков за раздутата администрация,та ние сме в ерата на компютрите .Какво стана с "обслужване на едно гише".-работата трябва да продъжи .Погледнете ,колко администрация на пенсионна възраст има/ама не им стигат пенсиите/Защо са толкова незаменими?Няма ли кой да обучи млади хора с компютърна грамотност?Пак има опашки ,въпреки електронни подписи,въпреки всички улеснения ние си продължаваме с писарската дейност.Прав е Дянков много добре вижда и дублирането в отделите.А колко до Борисов не го правете на толкова загубен .Той е от хората ,коитооглеждат фактите и тогава дествуват.Оставете и двамата да работя.Имат сега малки несъответствия ,ще се синхронизират.Полека!Мислете какво ще стане ,като влезат в синхрон.Гузните вече са го усетили и затова ги плюят.Нека да работят,който не работи ,не се учи от грешките си .Виждате докъде ни докараха тези които"набързо"направиха "реформи" но само за лична изгода.Не влизайте в един отбор с тях .

    ОтговорИзтриване
  13. RAZBIRA SE ,4E DQNKOV E PRAV .NIKUDE NQMA REFORMA DO SEGA I KATO IM ZASEGNE LI4NITE INTERESI ZAPO4VA NEDOVOLSTVO.KAKVO PRAVQT V ZDRAVEOPAZVANETO. RAZRU6AVAT DURGAVNITE BOLNICI ,ZA6TOTO DO TQH IMAT RAZPOLOGENI 4ASTNI.MNOGO 4ESTO EDIN I SU6T 4ovek UPRAVLQVA I EDNITE I DRUGITE .KUDE GO IMA TOVA?A HABILITIRANATA MAFIQ E NE SAMO V BAN.TQ GIVEE SAMO ZARADI LI4NI INTERESI.

    ОтговорИзтриване
  14. много е държавната администрация! Да, само че защо все започват реформата й от най-нискостоящите т.е. от преките работещи. Б.Б дойде с афишираното намерение да закрие сума ти паразитни агенции и структури във властта, а какво направи - разкри още нови такива! И съкращенията започват все от дребния чиновник, който мъкне папки и в къщи, защото технологично работното време не стига! При това за 300-400 лв на месец! Енергийъни холдинги, агенции и какво ли не още - със заплати по-високи от министерските - така си и останаха.....

    ОтговорИзтриване