28 май 2010 г.

Един опасен ляв мит

Изглежда заблудата, че България се управлява от десни икономисти е по-широко разпространена, отколкото предполагах. Не съм изненадан да чуя това от фашисти, но съм изненадан да чуя подобни внушения от ерудиран човек като Огнян Минчев:

"Правителствата биват леви или десни, но когато ножът опре до кокала - на сцената излиза държавата. Тя затова и съществува между другото. Българските “десни” икономисти, които съветват и управляват с ГЕРБ, не правят разлика между идеология на “свободния пазар” и реалностите на една кризисна ситуация в едно недоразвито от пазарна гледна точка стопанство като нашето. За да бъда справедлив, нека отбележа, че и “левите” ни икономисти не са допринесли съществено за една реалистична стопанска политика. За едните фискалният баланс без дефицит е свещен идол, а за другите държавата просто трябва да харчи - все едно откъде и колко."
Първо, десните икономисти критикуват лявата популистка политика на ГЕРБ, а не управляват с ГЕРБ. Ако това и предходните правителства бяха следвали съветите на десните икономисти България нямаше да е полупазарна икономика - с цели сектори притежавани или контролирани от държавата (например енергетика, селско стопанство, железници, строителство, здравеопазване, образование, пенсионна система) и много малко свободни пазари. Правителството на Бойко Борисов, както и това на Сергей Станишев, води кейнсианска (лява) фискална политика - отговаря на кризата с повече харчене. Точно обратната е рецептата на десните икономисти - рязане на разходи и сваляне на тлъстините.

Второ, в България се случи това, което отдавна се е случило в САЩ. Няма под 50-годишен ляв икономист. Защото икономиката е наука, която отдавна доказа, че лявото е вредно за хората. И вече спорът за лявото и дясното се води между икономистите от едната страна и от другата страна от политолози и социолози, които са прочели последното икономическо изследване или учебник по икономика когато са били студенти.

Иначе, ако изключим икономическата тематика, интервюто на Огнян Минчев е много добро. Ето някои подбрани моменти:

"За съжаление в България всеки слиза от власт озлобен, прибира цялата информация и опит у дома си и гледа сеира на следващите. Това, кой знае защо, се нарича “българска държава”.

БСП е партия, която след 1990 г. три пъти идва на власт (официално) и три пъти се проваля на власт. Дори и в България подобна импотентност не може да бъде забравена за 6 месеца или за една година.

Самият Първанов няма качества на публичен лидер. През последните осем години той си позволи да работи върховен главнокомандващ на Ловно-рибарския съюз.

Борисов и Първанов в определена степен споделят обща основа на подкрепа - организационна, медийна и финансова - в миналото, което прави пълното им разделяне и противопоставяне трудно.

И Крали Марко да дойде на власт около “Дондуков” - трудно ще му бъде хем да спре АЕЦ “Белене”, хем да отстрани Доган.

Ние сме в Европа и в НАТО. Докато ги има тях и докато има критичен минимум от българи, които са си с ума в главата, оцеляването ни е гарантирано. За повече от това ще трябва да поработим усърдно и решително."
Снимка: Andrew Beierle, sxc.hu

9 коментара:

  1. А! Този постинг е 10 от 10!!! :) Както по отношение на Сидеров и Първанов, така и за Огнян Минчев.

    ОтговорИзтриване
  2. "Защото икономиката е наука, която отдавна доказа, че лявото е вредно за хората."
    Леле - кога съм проспал това доказателство?!
    Ами хайде да си резнем левите ръце и крака и да лоботомираме левият дял на мозъка!
    То май някои хора наистина пишат и говорят като лоботомирани.
    А истината е някъде по средата - по време на криза трябва да се води т.нар. "дясна политика", но с отчитане на социалните последици, а при просперираща икономика - лява политика, която строго се придължа към спазване на фиска.
    Ако нещата бяха толкова прости по света щеше да цари златен век и нямаше да има кризи.

    ОтговорИзтриване
  3. 1.Никаква държава не ми трябва докато не бъдат справедливо наказани виновниците за кланетата след 9 септември, заедно с целите им семейства включително и неродените им пра-пра-внуци, защото другите неродени са по-невинни.
    2.Никаква държава не ми трябва докато не бъде въстановено в неговата цялост всичко ограбено от българският народ, заедно с лихвите и пропустнатите ползи за целия период на комунистическото иго и периода на мимикрия след 1989 до днес включително.
    3.Никаква държава не ми трябва докато не бъдат справедливо наказани всички замесени от идеята до реализацията на така нареченото "използване на естествените монополи за терор върху населението".
    4.Заклевам се, че повече "социалистически" кризи няма да плащам изобщо - в тази светлина - заклевам се, че всеки социолог или журналист, който съзнателно или не манипулира общественото мнение в полза на комунисто-разбойническата клика ще считам за свой личен враг и враг на моето семейство.
    5.Ще обсъждам ляво или дясно само когато Българската държава излезе на чисто пред своя народ.

    ОтговорИзтриване
  4. Ей, колега "анонимен"...
    Ти май си с "връзки" в някоя психиатрия - кой те допусна до интернет, че и право да коментираш ти даде?!?
    Айде - и мене ме считай за свой личен враг...
    Ама редовно си пии хапчетата, че резултата е налице...

    ОтговорИзтриване
  5. Ако икономиката претендира да бъде НАУКА,в сериозния смисъл на думата,тя следва да покаже и защити пред света ПОНЕ ЕДНО СОБСТВЕНО НАУЧНО ОТКРИТИЕ.В противен случай икономистите нека да преглътнат факта,че са счетоводители и магазинери със средна квалификация.
    Хубаво би било да владеят някой чужд език и да спрат да се надпреварват да говорят глупости пред медиите.Светът,в който живеят е доста по-сложен дори от смелите им фантазии.

    ОтговорИзтриване
  6. "..Защото икономиката е наука, която отдавна доказа, че лявото е вредно за хората."

    Това определено е едно детинско и манипулативно изказване..
    Ако под "ляво" разбираш кривата комунистическа идеология на болшевиките.. ОК! Но всъщност човече малко май точно ти не си чел достатъчно.. Социалните привилегии за сметка на капиталистическият идеал към печелбарството над всичко някак трудно ги виждам като вредни за хората точно.. виж че са вредни левите идеи за някой то това определено не е онзи човек който според капиталистическата статистика е част от едни 80% и се води "научно" под знаменателя БЕДЕН!
    Социалните облаги са вредни единствено за криворазбраният "БИЗНЕС". Съшият Бизнес който реже социални,здравоопазване и образование за да има повече от онези баламурни 80% които работят за минимална заплата и не могат да си позволят да си отглеждат децата..

    А "икономиката е наука" го пробутай на онези които живеят с 10 долар на месец.. глобално говорим за еидн добър процент от населението на земята..
    Лесно е да си десен когато светът се върти около теб.. жалкото е когато хора като теб и С.Дянков почват да управляват..

    ОтговорИзтриване
  7. Аааа ти си редактор в "Капитал".. сега те разбрах. Ти просто си от другата страна закърмен с "прогресивни" идеи.
    Спомням си когато слушах лекции по макроикономика една блестяща мисъл на преподавателя ми - сигурен съм че ще ти хареса може и за мото да я изпозваш..
    Цитирам:
    "В Икономиката индивид който не с работи максимално време за минимални ресурси и не дава 100% от потенциала си е НЕЛОГИЧЕН.. такъв индивид е вреден за икономическата система днес.." Разбирай този който не работи максимално на ден (14 и повече часа) за минилано заплащане не е удобен на системата.. т.е. майната му на семейства и прочие идеали - всичко на полето да копаме за Науката! ;)

    ОтговорИзтриване
  8. Някои не разграничават, страната България и държавността, едното е нашата Родина, а другото е система на управление. Факт е, че престъпността във всичките и форми е насърчавана от управляващите партии с огромен брой фирми работещи на принципа на източване на ресурса на СТРАНАТА. Факт е и че те са продукт на една - партия КОМУНИСТИЧЕСКАТА.факт е и че е пълно с партийни джуджета, настояващи да се включат в ДЪРЖАВАТА за да се облажат. Това е едностранен процес и не е необходимо да има ляво или дясно. Приемете го като украса.

    ОтговорИзтриване
  9. @ Ross sen Germain
    Може би ще повярвате на Гари Бекър.
    http://iordanmateev.blogspot.com/2010/04/blog-post_7735.html
    "Истината е някъде по средата" - ще напиша постинг по въпроса.
    Не знам защо решихте, че дясното не е социално. Напротив лявата политика не е социална. Дясната прави стандарта на живот на хората по-висок.
    @ различни анонимни
    Почти всеки ден чета за икономически открития. Понякога и пиша за тях в блога.
    Не съм чул някой икономист да казва, че нещата са прости. Има принципи и ценности, които са прости, но например е много сложно да се приложат политически.
    "Социалните привилегии за сметка на капиталистическият идеал към печелбарството над всичко някак трудно ги виждам като вредни за хората" - ако нямаше гонене на печалби още щяхме да живеем в пещери и не знам каква социална политика щяхме да имаме тогава.
    За максималната работа и семейството - това би трябвало да е въпрос на личен избор, аз лично не бих насилвал някого да взима определено лично решение понеже е полезно за икономиката или обществото.

    ОтговорИзтриване