13 май 2010 г.

Бойко Борисов - новият Жан Виденов?

Премиерът Бойко Борисов се е изказал за стопяването на фискалния резерв: "Той именно затова е оставен, за да не измират хората от глад като тютюнопроизводителите в подобни трудни времена, в които сме поставени, а да се ползва."
Бойко Борисов е прав само донякъде. Първо, фискалният резерв не е оставен от някого. Това са нашите пари, на всички български данъкоплатци. Второ, да, целта му е страната да просперира, а не хората да умират от глад. И трето, тази цел може да се постигне най-добре като не се харчи. Жан Виденов също раздаваше много и знаем докъде докара икономиката и хората. Целта на резерва е да има сигурност - за да са спокойни инвеститорите, да идват повече капитали, да има ниски лихви, да се взимат дългосрочни решения. А когато се харчи, няма сигурност, а има нарастващ риск и притеснение, че правителството изпуска бюджета от контрол. Ако Бойко Борисов наистина иска да няма бедни, трябва да затегне бюджета, а не да го разпуска.
Снимка: kaladan, flickr

14 коментара:

  1. Бойко Борисов е българския Пиночет, а Симеон Дянков - Серджио де Кастро. Както тия двамата съсипваха чилийската икономика в периода 1973-1985 (нали не вярвате на неолибералната фалшификация за "Чилийското чудо"?) така и тия двамата съсипват българската икономика (особено единия). Е, не сме точно като Чили, но смело крачим към аржентински сценарий. А в Аржентина са пипали същоте които и в Чили неолибералните пазарни фундаменталисти от рода на безупречно некомпетентния Дянков

    ОтговорИзтриване
  2. Много здраве имаш, другарю.Пиночет е един велик мъж, който нагледно показа на света как да се бори с комунизма,като изтреби 5000 комуняги на стадиона в Сантяго де Чили.Оттогава Чили е просперираща страна.А преди това Чили бе съсипано от комуниста Алиенде , който си получи заслуженото.А пък Чили и Аржентина нямат нищо общо.

    ОтговорИзтриване
  3. Де да беше като Пиночет! Не е нужно да се "вярва" в чилийското чудо - то е факт. В чудеса вярват само тези религиозните фанатици, каквито са и комунистите. Те просто вярват.

    ОтговорИзтриване
  4. Така е Чилийското чудо е факт и затова основният проблем на Чили днес е как да се избави от нелегалните емигранти от САЩ и западна Европа които напират да се заселят в тази обитована земя.... Да довърша приказката на другите двама хахахаха

    ОтговорИзтриване
  5. АЛЕКСАНДЪР14 май 2010 г. в 2:08

    ДА БЕ ДА ......НИЩО ОБЩО С ВИДЕНОВ .....СЕГА ПО 3 ДОЛАРА ЗАПЛАТИ ЛИ ВЗЕМАТЕ .....3000 ЛЕВА ЛИ Е ДОЛАРА .......БОЙКО СЕ ОПИТВА ДА СПРЕ КРАЖБИТЕ МА ТОГАВА ВСИЧКИ КРАДЯХА НА УМИРАНЕ ....ТАКА ,Ч СТИГА СТЕ ДРЪНКАЛИ ГЛУПОСТИ .....ЧЕРВЕНИТЕ КОПЕЛЕТА ДОКАРАХА ДЪРЖАВАТА ДО ТУК ...ЗАЕДНО С ДОГАН ......И СЕ НАМЕРИ ЕДИН УПРАВНИК ДА ИМ ПОТЪРСИ СМЕТКА И ДА СЕ ОПИТВА ДА ОПРАВИ ЛАЙНАТА .... ЕСТЕСТВЕННО ТОВА НЕ СЕ ХАРЕСВА НА БСП,ДПС И КОМПАНИЯ .....АМИ СЕГА ЩЕ СТЕ ЗЛЕ ...КАТО НЕ МИСЛИТЕ КОГАТО ИМ ДАДОХТЕ ВЛАСТТА В РЪЦЕТЕ ПРЕДИ 8 ГОДИНИ ТАКА ЩЕ Е ....СЕГА ТРАЙТЕ ,ЧЕ ПАК ЩЕ СЕ ВЪРНАТ НА ВЛАСТ ИИИ ТОГАВА ЖАЛНА ВИ МАЙКА ....

    ОтговорИзтриване
  6. Бойко или ще издигне България или така ще се сгрумолява,че ще я дигаме както пенсионер си дига оная работа.С МНОГО ВИАГРА.

    ОтговорИзтриване
  7. TREANE DO DEVETO KOLIANO.PINOCHET NARAVI OKAZNO NA TSELIA SVIAT.TEZI BOKLUZI NIKOGA NESA MISLILI DOBROTO NA BALGARIA I NA NARODA BALGARSKI.

    ОтговорИзтриване
  8. Съгласен съм с Александър. Кой ни докара до това деридже? Кой харчеше до дупка? Кой уволняваше професионалисти по"други критерии" и сега се оплаква от политическа чистка? Кой създаде ялови структури и ги напълни с политически протежета?Кой увеличи администрацията с 20%, а обявяваше 10% съкращения в нея? Кой направи далаверите с превъоръжаването? ЗАЩО БОЙКО СЕ БАВИ И ОЩЕ НЕ ИМ Е ПОТЪРСИЛ ОТГОВОРНОСТ? ЗАЩО СЪДЪТ ЗАКРИВА МЕГАДЕЛА?
    ЗАЩО КУШЛЕВ ПОВЕЧЕ ХАРЧИ И ПО-МАЛКО ПРИБИРА?
    ЗАЩО-О-О-О!НЕ ИЗДЪРЖАМЕ ВЕЧЕ ОТ НЕКАДЪРНИЦИ!

    ОтговорИзтриване
  9. Всички които пишат тук са ненормални

    ОтговорИзтриване
  10. БОРИСОВ СМЕЛО НАПРЕД,НЕ СЕ ПОДАВАЙ НА ТИЯ ДЕТО ОКРАДОХА БЪЛГАРИЯ ,А СЕГА ТИ ДАВАТ АКЪЛ.СЪКРАТИ ПАРИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ,МНОГО ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ПАРИ ПОЛУЧАВАТ- ПРИ ТЯХ НЯМА КРИЗА.КАК ЩЕ ПОВЯРВА КАК ЖИВЕЕ ЕДИН ЧОВЕК С 200 ЛЕВА И ТЕ КОИТО ВЗИМАТ ХИЛЯДИ.ТО ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЗА КОМПЮТЪР И РАЗНИ ДРУГИ,ТО ОТ КОМИСИИ ОТ ЛИЧНИ ФИРМИ И Т.Н.СЪКРАТИ АДМИНИСТРАЦИИТЕ- МНОГО СА ,ПРОСТО НЕЗНАЯТ КАКВО РАБОТЯТ И НЕ СЕ ОБСЛУЖВАТ ГРАЖДАНИТЕ КАКТО ТРЯБВА.НЯКОГА В СЕЛОТО СЕ ОБСЛУЖВАШЕ ОТ ЕДИН БИРНИК И ПОП.ВСИЧКО СЕ ПИШЕЛО НА РЪКА.А СЕГА МНОГОБРОЙНА АДМИНИСТРАЦИЯ,ВЪПРЕКИ КОМПЮТРИТЕ ХОРАТА НЕ СЕ ОБСЛУЖВАТ.И ТОГАВА СА СЕ РАЖДАЛИ ХОРА,УМИРАЛИ СА НО ВСИЧКО Е ОПРАВЯНО БЪРЗО И ТОЧНО,А СЕГА....МНОГО ХОРА ЦИЦАТ ОТ ДЪРЖАВАТА,КОЯТО Е КАТО КРАВА,АМА ВСЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА СПРЕ МЛЯКОТО.МНОГООООООООООООО ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ,КОЙТО ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ И ГИ ОСИГУРЯВА ДЪРЖАВАТА.СТИГА ТОЛКОВА ДЕ?

    ОтговорИзтриване
  11. КАКВО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ГОДИНИТЕ НА ПЕНСИОНИРАНЕ.КОЙ ЩЕ ТЕ ВЗЕМЕ НА РАБОТА НА 60 ГОДИНИ.ТЕ СЕГА НЕ ТЕ ИСКАТ НА 50 ГОДИНИ.КАК СИ ПРЕДСТАВЯТ ЕДИН СТРОИТЕЛ ДА СЕ КАТЕРИ ПО СТРОЕЖА НА 67 ГОДИНИ ИЛИ ЩЕ СЕ ПОДЛОЖИШ ЛИ МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ДА ТИ БИЕ ИНЖЕКЦИЯ,ИЛИ ЩЕ ПОВЕРИШ ДЕТЕТО СИ НА ИЗКУФЯЛА ДАСКАЛИЦА ИЛИ ЩЕ ПОВЕРИШ СЧЕТОВОДСТВОТО СИ НА ДЪРТА ,ИЗКУФЯЛА СЧЕТОВОДИТЕЛКА .ДАЛИ ЩЕ БЪДЕШ ПРИВЛЕКАТЕЛЕН АКО СИ МАГАЗИНЕР И ТЕ ГЛЕДАТ КЛИЕНТИТЕ,СБРЪЧКАНА,РАЗКРИВЕНА И Т.Н.МОЖЕ ДА РАБОТЯТ ТИЯ В БАН,ЧЕ ЩЕ СИ СЛОЖАТ ПАМПЕРСА И ЩЕ СЕДЪТ НА СТОЛА,В ПРЕЗИДЕНСТВОТО СЪЩО/ТАМ ИМА МНОГО ТАКИВА С ПАМПЕРСИ-СТАРИ КОМУНИСТИ/,В ПАРЛАМЕНТА- ТАКИВА НЕ ИСКАТ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ,НО КОЛКО СА ПОТРЕБНИ МИ Е ТРУДНО ДА ОПРЕДЕЛЯ.ПРОСТО НЯМАМ ОБЯСНЕНИЕ- СЛУЖИТЕЛИ ЩЕ РАБОТЯТ ДО ЖИВОТ,НО РЕЗУЛТАТА КАКЪВ Е.ЩЕ СЕ ПОВЕРИТЕ ЛИ НА 70 ГОДИШЕН ДОКТОР ДА ТЕ ОПЕРИРА И ЛЕКУВА- НЕ БИХ СИ ПОВЕРИЛА ЖИВОТА,АКО ЩЕ ДА Е НАЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ ГОЛЕМИЯ СПЕЦИАЛИСТ.ТОЙ ИМА ЗАБАВЕНИ ДВИЖЕНИЯ,НЕ ВИЖДА ХУБАВО И Т.Н.
    В МОМЕНТА В БЪЛГАРИЯ НЯМА РАБОТА ЗА МЛАДИТЕ,А СТАРИТЕ НИКОЙ НЕ ГИ ИСКА.ДОКОГА ЩЕ ГЛЕДАМЕ КАК СЕ ПЕНСИОНИРАТ В ГЕРМАНИЯ,ФРАНЦИЯ- КАК ЖИВЕЯТ ТАМ ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА.ТОЧНО КАТО НАШИТЕ,ОСОБЕНО ТИЯ НА СЕЛО,ДЕТО ДРОБАТ СИРЕНЕ,ХЛЯБ И ВОДИЦА.ДАЛИ ЖИВЕЯТ ЗДРАВОСЛОВНО,КАТО СЕ ХРАНЯТ С СИРЕНЕ ОТ СУХО МЛЯКО И ПАЛМОВО МАСЛО,САЛАМИ ОТ ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ,ЧЕРЕН ХЛЯБ С БОЯ И ЗАЩО ДА ВИ ИЗРЕЖДАМ ОЩЕ.НИМА ЖИВЕЕТЕ НА ДРУГА ПЛАНЕТА И НЕ ВИЖДАТЕ КАК ЖИВЕЕ ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ХОРАТА.

    ОтговорИзтриване
  12. Една препоръка. Ако искате коментарите ви да бъдат по-удобни за четете не пишете само с главни букви. Повярвайте ми, изпускате много повече читатели, отколкото привличате. Има изследвания по въпроса. Помислете защо професионалните медии не използат тази техника, а непрофесионалистите я използват.

    Сега за пенсионната реформа. Това, което предлага правителството не е реформата, за която настояват икономистите. В истинсската пенсионна реформа всеки сам решава кога да се пенсионира. Просто няма възраст за пенсиониране.

    ОтговорИзтриване
  13. Абе, Данчо,
    Как всеки сам ще решава кога да се пенсионира?
    Ами ако реши да се пенсионира на 25 години, или направо на 20. Завършва училище и решава да се пенсионира. Ако на мен ми кажат, че мога да се пенсионирам на 20 години няма да се поколебая нито за секунда.

    ОтговорИзтриване
  14. :-) май не ти се работи много :-)
    Сега сериозно, ще пусна един постинг по въпроса още днес, защото явно идеите на икономистите още не са много разпространени.

    ОтговорИзтриване