2 юни 2010 г.

България - още една жертва на Кейнс?

Премиерът Бойко Борисов прилага кейнсианската концепция за излизане от рецесия с повече разходи, която вкара почти цяла Европа във финансова криза и забави възстановяването й. Ето какво пише в бюлетин на Министерството на финансите за бюджетните разходи до края на април:

"Ръст се отчита и при субсидиите за реалния сектор и селскостопанските производители, който е свързан с усилията за стимулиране на икономиката и подобряване на условията пред българския бизнес."
В резултат на тази политика бюджетният дефицит е 1.3 млрд. лв. (2% от БВП). Защото приходите за първите четири месеца на 2010 г. паднаха с близо 18% спрямо същия период на 2009 г., а държавните разходи се увеличиха с 4.4%.

Още по-опасно в тази кризисна ситуация е, че социалисти, фашисти, популисти и заблудени наричат сегашното правоверно кейнсианство в огромни мащаби (нео/свръх)либерална политика и настояват за още повече държавни разходи. Колко пъти трябва да фалира България и колко европейски държави трябва да стигнат пред фалит и да молят някой да ги спасява, за да разберат всички, че Кейнс не изважда от криза, а вкарва в криза?
Снимка: IMF, Wikipedia

Няма коментари:

Публикуване на коментар