8 юни 2010 г.

Какво ще стане с валутния борд ако Бойко Борисов фалира държавата?

Приятели често ме питат каква е вероятността валутният борд да се срине. Въпросът сега е особено актуален предвид неадекватното управление на премиера Бойко Борисов. Аз обикновено се шегувам, че докато Калин Христов е шеф на борда съм спокоен за неговата стабилност. Но ако оставим шегата настрана, вероятността валутният борд да се срине е равна на нула. Това е въпрос, който неведнъж сме обсъждали в Българската макроикономическа асоциация. И винаги сме стигали единодушно до извода, че бордът не може да се разпадне, дори теоретично. Интересното е, че това не се разбира от много международни анализатори и успешни български предприемачи. Да не говорим за останалите хора.

Представете си най-лошия сценарий. Правителството е пред фалит, което означава, че всеки момент ще спре да погасява задълженията си, защото няма пари. Единственият му изход е да разкачи фиксирания курс на лева към еврото, да обезцени лева, да пусне печатницата за пари и да предизвика огромна инфлация. За да направи това обаче то трябва да промени два текста в закона. Което ще му отнеме поне един месец от взимането на решението до обнародването на промените и влизането им в сила. Този процес не може да бъде таен. Всички българи ще знаят каква промяна се готви и, разбира се, ще си сменят левовете в евро. Което може да стане без проблем, защото валутният резерв на страната надхвърля значително наличните левове. И освен това е много ликвиден, тоест всички активи бързо могат да се обърнат в евров кеш. Това означава, че до една седмица от взимането на решението за разваляне на борда българската икономика ще бъде изцяло евроизирана. Хората ще имат евро, а всички левове ще отидат в БНБ и така на практика ще излязат от обращение. А това обезсмисля всякакви опити на правителството и на когото и да било да бута борда.

Защо е важно да се знае всичко това? Първо, ако някой в правителството си мисли, че може да води неразумна политика със съзнанието, че ако се наложи ще развали борда и така ще си реши проблемите, е добре да знае, че всъщност няма такава опция. Второ, всички, които имат огромни задължения в лева и полагат усилия бордът да падне, за да обезценят задълженията си, както стана през 1996 - 1997 г., трябва да знаят, че хабят излишна енергия. Трето, много анализатори се изказват за рисковете от разпадане на борда без да знаят фактите и така плашат инвеститорите. И накрая, хората искат да знаят в каква валута да взимат кредити и в каква да спестяват. Логично е при горното знание да се взимат кредити в евро и да спестяват/инвестират в лева. Аз правя точно това. Защото лихвите по депозити и кредити в лева са по-високи.
Илюстрация: Svilen Milev, sxc.hu

19 коментара:

  1. Ако е вярно това, което пишете, значи че и най-големия идиот да управлява държавата, няма как да порази с управлението си валутния борд. Възниква елементарният въпрос - защо не се въвежда валутния борд като защита срещу говедата, които управляват повечето от държавите по света.

    ОтговорИзтриване
  2. защото самите говеда трябва да го въведат, а те не искат, защото бордът ще ги ограничава да си правят говедарските работи :-)

    ОтговорИзтриване
  3. цялата статия е пълна НЕБИВАЛИЦА!!!
    1.ако валутния резерев намалее под левчетата в обращение,ако ще и марсианците да дойдат-борда пада.не са нробходими никакви промени на текстове.
    2.икономиката,че ще бъде евроизирана-отдавна не съм се смял така...
    3.ако борда падне и парвителството пусне печатницата-НЯМА да се получи инфлация,а левчето ще девалвира...в цивилизацията си печатат от доста време,ама нЕкой да е видял инфлация по света?
    4.последните три изречения са също за графа
    "бисери"...нали,ако инвестираш в лева,а лева
    се обезценява,"активите" също ще се обезцЕнят?

    айде и без лоши чувства...към мен;)

    ОтговорИзтриване
  4. @ kubrat75
    и аз без лоши чувства...
    вие просто нямате идея нито от икономика, нито от това как функционира борда. Аз ви давам информация от извора - Георги Ганев, Румен Аврамов, Георги Ангелов, Калин Христов... - ходете им обяснете на тях вашите точки и ще видите как ще реагират, особено Калин Христов, който много обича подобни изказвания...

    ОтговорИзтриване
  5. щом ще е без лоши чувства пък да си попишем.
    лева е стабилен ,защото валутните резерви са повече от парите в обръщение.в момента поне по стъкмистика са повече.ако валутните резерви паднат под левовете в обръщение,тогава и с борд и без борд все тая-лева ще се засили по пързалката.

    горе споменатите господа ако мислят друго жалко...жалко,че са си загубили времето да учат иконимика...жалко и за бг,че се управлява по тоз безумен начин(по конкретно визирам дянков).
    ама то ако ставаше да се управлява с лъжи и демагогия(пак дянков),куба щеше да е най-проспериращата и богата държава...

    ОтговорИзтриване
  6. Няма стъкмистика, това не е правителството или НСИ. Това са данни на БНБ.

    Прочетете някъде как функционира борда. И след това ми обяснете как "валутните резерви могат да паднат под левовете в обращение". Защото аз твърдя, че това е теоретично невъзможно. Защото те са скачени. Не бъркайте валутен и фискален резерв. Толкова с уроците по икономика.

    ОтговорИзтриване
  7. така-сега ще пиша бавно,че дано някой бг икономист да разбере...
    аз съм фирма вносител и какво правя-ИЗНАСЯМ евра.
    ти си чужда банка-какво правиш-погасяваш си краткосрочните задължения ИЗНАСЯЙКИ евра,щото в гърция,австрия или франция не ползват левчета и дългът ти е в евра.(виж статистиката на бнб в кой
    сектор задълженията са намалели-да не би СЛУЧАЙНО да е банковия?това е сектора,който ще дърпа яко към дъното,щото го "спасяваме")
    и както е известно вноса е повече от износа...та това за скачените съдове би било вярно,ако искров си вземе печатница за евра...
    обясних как валутните резерви НАМАЛЯТ...

    перефразирам един пич:"Най-големият враг на бг икономиката, е бг икономист!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Най-големият враг на богатството е незнанието. С какво ги купувате тези евра? И какво става с левовете когато купувате евра? И какво става ако с всички левове купим евра? Това е последният ми урок по икономика за вас.

    ОтговорИзтриване
  9. ами айде да видим какво става-с левовете си купувам евра.утивам в гърция и си напазарувам домати .връщам се в бг и ги продавам за левове.
    после пак купува евра и така...колкото пъти си купувам гръцки домати,толкова намаля и валутата-изнасям я в гърция
    ако с всички левове се купят евра-в бнб ще има предимно левове...няма да бъде диверсифицирана банка(то не, че като има само евро е голям праз),което пак не е добре.най-много да "вдигнем" курса на еврото,когато хората се чудят как да си обезценят валутите.но и какво да ги правя тези евра ,като в магазина ми искат левчета...а и аз еврата съм ги продал на 1.47.
    все още не ми трябват...
    да си кажа,че това всички да си купим евра е доста утопично...ама нали вие сте икономистите...

    айде ,че трейдвам-и аз съм на свободна практика

    ОтговорИзтриване
  10. :-)
    много забавно...

    първо ще трябва да поучите икономика, а чак тогава да прочетете как работи борда; това изисква поне година, а аз не съм преподавател по икономика

    ОтговорИзтриване
  11. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  12. що така ,като няма какво да кажи, бг икономистът
    започва да повтаря заучени фрази...
    дадох си моите доводи,но отсреща само чета:това научи,онова научи.ами като разбирате научете и нас неуките как работи борда,но не с доводите в статията-те са за кокошките на баба мара.
    отговорът на въпроса от темата,се намира в заглавието...или вие сте учили,че нещо като фалира,нещото става много стабилно...
    а за ОбразУванието -той и дянков е учил къде ли не,но това не го е направило икономист.

    ОтговорИзтриване
  13. Това е блог за икономика, който пиша както за икономисти, така и за неикономисти. Хората, които не разбират от икономика могат или да ми се доверят, че не ги лъжа и им говоря достоверни неща, или ако решат че ги лъжа може просто да не го четат. Могат и да ми задават въпроси. Аз бих спорил с някой, който разбира от икономика, но нямам време да споря с икономически аргументи с човек, който няма идея от тази наука, защото това не е спор, а преподаване. Това не го приемайте като заяждане. Може би сте много добър предприемач, или много добър в нещо друго.

    ОтговорИзтриване
  14. А Дянков е много добър икономист. Но е спорно дали е добър финансов министър. За момента по-скоро не се справя.

    ОтговорИзтриване
  15. дянков е счетоводител,щото гледа само "балансите" да са добре.ако беше иконимист щеше да гледа в бъдещето и да разбере,че това което прави само дълбае дъното...засега успешно.
    лошото е ,че гаменските му решения днес ще се превърнат в още по дълбока криза и рецесия за бг след време...не толкова далечно.

    ОтговорИзтриване
  16. Аз не съм запознат в детайли със законите по които функционира борда, но ми се струва, че статията се крепи на твърдението "един месец от взимането на решението до обнародването на промените и влизането им в сила".
    Къде е записано буквално това изискване и не може ли заедно със съответните промени в закона и това изискване да отпадне, което да значи - "от утре пускаме печатницата, а БНБ спира да обменя", тоест да не остане физическо време на хората да си обменят парите (което съм на 100% съгласен че ще хукнат да правят ако чуят че бордът се клати).

    И втори въпрос - какво пречи на нашите държавни мъже пряко и буквално да нарушат закона тайно и да съборят борда незаконно? Не е като да не нарушават закони и сега?

    ОтговорИзтриване
  17. Това не е възможно
    1. Не могат да направят всичко това тайно.
    2. Ако нарушат конституцията и законите ще предизвикат революция.
    3. Парите не са в правителството, те се управляват от БНБ и правителството не може да ги пипне. Всъщност ето още нещо интересно, което не се сетих да напиша в текста: БНБ може да продължи на практика да поддържа курса и борда, въпреки промяната на закона и желанието на правителството. И докато Калин Христов е там, борд ще има :-) та дори всички закони да иска да наруши Бойко Борисов

    ОтговорИзтриване
  18. хайде да видим как бнб ще поддържа борда при фалит на бг.
    значи държавата е фалирала,следователно не си плаща дълговете,а не си плаща дълговете,защото
    няма евра.казваме,че лева е вързан за еврото,нали?е,като няма евро(с което да си плащаме дълговете,защото сме фалирали) за какво е вързан лева ?

    борда от валутен,става Барутен......



    п.п.за поста по-горе-не казвам,че някой лъже,а че совите не са това,което са...

    ОтговорИзтриване
  19. Ами в статията се казва, че правителството няма как да реши да развали борда, защото това няма да доведе до нещо, от което то ще спечели, т. е. ще е безсмислена стъпка, също така се казва, че хората няма как да загубят, защото ще могат веднага да изтеглят парите си, а правителството и държавата така или иначе са довели до фалит държавата с или без борд...

    ОтговорИзтриване