10 юни 2010 г.

Кой лъже за бюджета и кой заключи вратата към еврозоната?

Скандалът с държавния бюджет се задълбочава. Амадеу Алтафаж, говорител на еврокомисаря за икономическите и валутни въпроси Оли Рен, каза, че комисията съвсем наскоро е била информирана за бюджетната ревизия, което е нарушение на ангажиментите по европейските договори. А Менда Стоянова, председател на Комисия по бюджет и финанси в парламента, твърди, че правителството е подало информация на комисията навреме в началото на март с размер на дефицита 3.7%.

Да, обаче конвергентната програма на правителството е била одобрена от комисията на 17 март с дефицит от 1.9%. Освен това финансовият министър Симеон Дянков чак на 9 април обяви, че правителството е открило по чекмеджетата скрити от предходното правителство задължения за 2.15 млрд. лв., които вдигат дефицита на 3.7% и отлагат влизането на България в ERM II и в еврозоната.

Това означава, че единият от Менда Стоянова и Симеон Дянков не казва истината. Защото ако правителството е казало на комисията през март за ревизията, то няма как месец по-късно да открие скрити задължения, които увеличават дефицита.

Скандалът около бюджета вероятно ще извади наяве нужните данни, за да разберем дали Дянков и премиераът Бойко Борисов са открили или са измислили скритите задължения на тройната коалиция. Ако подозренията ми се сбъднат ще се окаже, че не предишното, а сегашното правителство е натрупало много от задълженията и така само си е заключило вратата към еврозоната. Допускам, че Борисов и Дянков умишлено са крили от Брюксел информацията за задълженията си, за да вкарат страната в ERM II, но през април са установили, че бюджетните постъпления вървят зле и не могат да се справят с висящите разходи. И тогава са "открили" скритите от правителството на Сергей Станишев тайнствени анекси с огромни задължения.
Илюстрация: Ivan Prole, sxc.hu

1 коментар: