1 юли 2010 г.

ГЕРБ и "Атака" свалят цената на земята

Преходът от тоталитаризъм към демокрация още не е свършил. Български политици продължават да оказват насилие върху хората и да ограничават техните свободи. Последните драстични примери касаят земята:

Един от най-оспорваните през последните месеци законопроекти, който забранява строителството на съоръжения за производство на енергия от възобновяеми източници в обработваеми земеделски земи (от І до ІV категория), успя да мине вчера на първо четене в парламента с гласовете на ГЕРБ и "Атака".

Покрай проекта се чуха и взаимни обвинения в лобизъм и дебатът внезапно се прехвърли към горещата тема от миналата седмица - проектът за закон за собствеността на земеделски земи. Той предвижда да се върне правото на арендаторите първи да купуват нивите, които обработват, в случай че собственикът им реши да ги продава.

От "Атака" пък го подкрепиха, защото "така ще се намали цената на земята".

Вероятно в тези проекти има намесени лобистки интереси на арендатори, които искат да купуват евтино земя. Но най-важното е, че се нарушава правото на собственост. Собствениците на земя, а това са милиони хора, ще бъдат силно ощетени, ако двата проекта се приемат. Но поне на следващите избори ще знаят кои партии са виновни.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: stevekrh19, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар