6 октомври 2010 г.

Бойкоборисовата икономическа катастрофа II


Лошите новини, които идват от правителството през последните дни (за здравеопазването, пенсионната реформа и осигуровките) ми припомниха за прогнозите, които направих в средата на юни. Това са доста песимистични прогнози, които много ми се искаше да не се сбъднат. За съжаление, някои от тях вече се сбъднаха (процедурата по свръхдефицит, махането на Анна-Мария Борисова...), а други са на път (фискалния резерв, дълга, данъците, лихвите...). Ето целия текст:
Прогнозите винаги са трудни, несигурни и свързани с много условности. Но ще се опитам на базата на сегашното ми знание да прогнозирам какво най-вероятно ще се случи с българската икономика, ако правителството на Бойко Борисов продължава сегашната си популистка политика на безразсъдно харчене (към момента нямам усещането, че тя ще се промени). А до края на мандата му ще следя и ще ви информирам как се развиват прогнозите ми.

1. Фискалният резерв ще продължи бързо да се стопява и в един момент правителството ще започне да харчи парите от Сребърния фонд (това може да стане и индиректно, например като фондът "инвестира" в държавни компании, или уж дава пари за реформи) за текущи нужди.

2. Държавният дълг ще расте, за да финансира част от дефицита.

3. Състоянието на бюджета ще се влоши допълнително от плащането на огромни извънредни суми (например обезщетения по прекратени договори с чуждестранни компании и връщане на неправомерно взет акциз от стари автомобили).

4. Европейската комисия ще установи, че подозренията за манипулиране на бюджетните данни са основателни.

5. Бавното възстановяване, или дори новата рецесия в ЕС, ще ограничи възможностите за икономически растеж чрез износ.

6. Кредитният рейтинг на България ще бъде понижен основно заради повишения риск от неразумното управление на правителството.

7. Европейската комисия ще започне процедура по свръхдефицит срещу България и ще накаже правителството за неспазване на бюджетната дисциплина.

8. Безработицата ще се увеличава (от есента на 2010 г.).

9. Кризата в здравеопазването ще се задълбочава, което ще се проявява в множество пожари, които ще бъдат гасени с повече бюджетни пари. Напрежението може да доведе до нова смяна за здравния министър (формалната причина може отново да е корупционен скандал).

10. След известна стагнация БВП ще продължи да пада, а в най-добрия случай растежът му ще бъде около нулата.

11. Инфлацията леко ще се качва заради монополите (газ, вода, ток, парно...).

12. ЕС няма да допусне България до предверието на еврозоната (ERM II) и самата еврозона, защото икономиката е нестабилна, а правителството действа неразумно.

13. Лихвите ще започнат да се качват заради повишения риск.

14. Чуждестранните инвестиции ще се запазят на ниски нива заради несигурната бизнес среда.

15. Цените на недвижимите имоти ще продължат да падат.

16. Различни лобита ще започнат да прокарват в свой интерес вредни антикризисни мерки с аргумента, че ще стимулират на икономиката.

17. Усвояването на фондовете на ЕС ще се подобри, но твърде слабо, за да повлияе значително на икономиката.

18. Ще имаме нов финансов министър (което няма да подобри нещата).

19. Правителството ще бъде принудено да вдигне данъците и да реже заплатите в публичния сектор, а може би и да намали пенсиите.

20. Правителството ще викне на помощ МВФ да спаси държавата от фалит и ще се опита да прехвърли на фонда вината за непопулярните мерки.

21. Правителството ще се опита да компенсира падащия си рейтинг със зрелищни акции срещу престъпността и корупцията.

22. Бойко Борисов или ще загуби президентските избори, или въобще няма да се кандидатира.

23. Валутният борд ще се запази без да се променя сегашния фиксиран курс към еврото.

24. Икономиката ще започне да се възстановява стабилно най-рано през 2013 г.

Алтернативата на всичко това са болезнени реформи и рязане на разходи веднага.

Няма коментари:

Публикуване на коментар