3 май 2010 г.

Словения спасява Гърция. Изводите за България

Словения, чиято икономика е приблизително колкото българската ще си преразгледа бюджета, защото се налага да плати 384 млн. евро за спасяването на Гърция. Това е почти половин процент от обещаните от еврозоната на Атина 80 млрд. евро. На всеки словенец се пада да плати по 192 евро за безотговорната политика на гръцката държава. Любопитното в тази история е, че словенската икономика е многократно по-малка от гръцката, а словенският стандарт на живот е по-нисък от този на гърците.

Може да се предположи, че това ще доведе до силен политически натиск не само в Словения, но и в други страни от еврозоната, за по-стрикно спазване на фискална дисциплина в бъдеще и гледане под лупа на желаещите да влязат в клуба. За България това означава, че не може да очаква компромиси. Ако иска да влезе в ERM II и еврозоната българското правителство трябва да покаже последователност, желязна фискална дисциплина и воля за реформи.

И още нещо любопитно. Ако България вече беше влязла в еврозоната, както бяха планирали правителството на Симеон Сакскобургготски и БНБ, сега и ние трябваше да платим близо 400 млн. евро на Гърция. Представяте ли си какво щеше да се случи с българо-гръцкото добросъседство?

1 коментар:

  1. България, както и нито една друга държава, няма никакъв интерес от влизането в Еврозоната или в какъвто и да било валутен съюз. Тези валутни съюзи водят само до загуба на конкурентноспособност на отделните държави, членуващи в тях. Те нямат свободата да водят своя монетарна политика, и на принципа на скачените съдове става точно това - болен здрав носи. Прекален светец и богу не е драг. Прекалената интеграция на държави, които са имали люти въоръжени конфликти в миналото, ще доведе до това, за което Маргарет Тачър е предупредила през 80-те. А именно, "не превръщайте ЕС в наднационална федерация, защото няма да оцелее дълго" - това, което той е сега (Лисабонски договор). Мисля че Шенгенското споразумение и Общият пазар са достатъчни, за да работи добре ЕС. В настоящия му вид той е един бюрократичен тумор, който засилва малките икономики по инерция за известно време, след което става това което стана в Гърция, а големите икономики стигат до едно положение, в което искат да повишават цената САМО НА СВОЯТА валута, ама нямат такава. Един вид, Германия не е конкурентна на Франция в търговията със САЩ да речем, защото Германия и Франция са в своеобразен съюз. А ако имаше франкове и марки, можеха да си ги разиграват взаимно на финансовия пазар. А евентуалното въвеждане на световна валута ще доведе до корпоративно робство на работещото население. Анализирайте макроикономическия резултат от световна валута, и ще видите, че съм прав. Нещо май ще липсва, и то е финансовия пазар.
    minimala, 22, София

    ОтговорИзтриване