26 юни 2010 г.

Последното последно на Бойко Борисов за дънъците

Бързам да напиша този постинг, защото се страхувам новината да не изгуби своята актуалност. Но първо малко предистория.

Преди изборите финансовият министър Симеон Дянков обещаваше еднократно намаление на осигуровките с пет пункта. Вместо това, правителството намали осигуровките с два пункта. Но обеща през всяка от следващите три години до края на мандата да ги намалява с по един пункт годишно. Сега представители на властта казват, че намалението е било грешка и вече говорят за увеличение - с шест пункта. Отделно от това, правителството периодично поставя въпроса и за увеличаване на здравните осигуровки с около два пункта.

Правителството обеща да намали ДДС с два пункта еднократно от началото на 2011 г. Премиерът Бойко Борисов обаче отиде в Израел и се върна с новина. ДДС ще се намалява на части - с половин пункт на полугодие, какъвто съвет му дал неговият израелски колега Бенямин Нетаняху. Вече мина почти половин година оттогава, но ДДС си е същия. Преди 2-3 месеца Борисов дори каза, че ще вдигне ДДС с два пункта. Малко след това съобщи, че увеличението на ДДС ще е между два и четири пункта. После каза, че няма да вдига ДДС. Но засега.

Темата за вдигане на плоския данък повдигнаха синдикатите в началото на пролетта. Правителството каза, че ако се вдигат данъци, това няма да е плоския подоходен данък, а косвените данъци, например ДДС. Наскоро обаче председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова каза, че плоският данък е твърде нисък и трябва да се обмисли неговото вдигане от 2011 г.

Сега добрата новина лично от Бойко Борисов:
"Данъци няма да бъдат вдигани."
А лошите новини са от мен. Първо, вече не вярвам на Бойко Борисов, следователно данъците може да се качат. Второ, дори ако премиерът ме изненада като удържи на това обещание, самото очакване за качване на данъците влияе много негативно на икономиката. А това очакване се произвежда от самото правителство. И трето, обещанията за сваляне на данъците за по-малко от половин година се трансформираха в обещания да не се вдигат. Какво ли ще стане след още половин година?

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Снимка: kaladan, flickr

1 коментар:

  1. За, жалост, сте напълно прав: такава непоследователна и не знаеща какво иска правителствена политика е по-лоша и от липсата на политика; да бяха барем мълчали като не знаят какво искат и какво трябва да правят; всеки ден си менят гледищата сякаш ги е обхванал някакъв бяс...

    ОтговорИзтриване