29 юли 2010 г.

Известен американски икономист предлага промени във футболните правила


В статия за New York Times Ричард Талер, професор по поведенческа икономика в Booth School of Business към University of Chicago, прави интересен паралел между икономическите регулации и футбола и предлага някои промени:
Размишленията за това как да се усъвършенстват спортните регулации идват естествено за икономистите, особено след няколко бири, защото подобни принципи трябва да се приложат в икономическите регулации.

Добавете съдии. Сложете поне още един съдия вътре на теренеа. (В баскетбола има трима съдии върху много по-малко игрище.)

Добавете технологии. Въпреки че непосредственото повторение показа, че голът на Англия [срещу Германия на световното първенство в ЮАР] трябва да се признае, ФИФА се въздържа да използва технологии, които могат да помогнат. Много технологични решения, включително поставянето на електронен чип в топката, могат да направят определянето на отбелязването на гол по-бързо и по-точно.

Увеличете резултатността. На последното световно първенство отборите общо отбелязаха 2.27 гола на мач, втората най-ниска резултатност в историята. В ранните години на световните първенства резултатността беше два пъти по-голяма, а проблемът с нискорезултатните мачове не е само че отегчават необразовани американци като мен. Малкото голове усилват важността на съдийските решения. Когато на един отбор е дадена дузпа, тя се вкарва в 75% от случаите и е много вероятно да се отрази на изхода при нискорезултатен мач.

Предефинирайте засадата. Официалното правило сега е твърде трудно за прилагане. Можем да ограничим засадите само за играчите, които са зад защитниците с цялото си тяло. Така засадата е по-лесна за улавяне и може да се стигне до повече голове.

Повторно обмислете наказанията. Система близка до баскетболната, в която натрупването на фалове води до отстраняване, а скандалните фалове се наказват тежко, може по-лесно да се приложи на практика, особено ако официално лице извън терена отговаря за сметките.

Намалете симулациите. Накрая, има проблем с преструването. След падане играчите се гърчат по терена докато съдията или им повярва, че са контузени, или ги игнорира, или, рядко, ги наказва за симулация. Тези отсъждания са много трудни за един съдия на терена. Решенията може да се прехвърлят на съдия, гледащ видео монитори и овластен да налага тежки наказания за преструване.
Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: Robert Proksa, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар