4 декември 2010 г.

Дългосрочните последици от Wikileaks: по-добър свят


Последният удар на Wikileaks предизвика тежък дебат за и против неконтролираното изтичане на секретна информация. Дипломати, държавници, журналисти и анализатори се напъват да посочват предимно вредите, но и ползите от това и да намират подходящи примери, за да защитят тезите си.

Анализите за и против Wikileaks и прозрачността обаче са безсмислено упражнение. Защото прозрачността се увеличава бързо и ще продължи да се увеличава независимо дали това ни харесва или не. Дейността на Джулиан Асандж е част от процес на информационно либерализиране, който е резултат от интернет и развитието на новите технологии. Това е процес, който не може да бъде контролиран дългосрочно. Независимо какво ще се случи с бившия хакер и настоящ активист за свобода и прозрачност, отсега нататък постоянно ще се появява някой Асандж и някой сайт като Wikileaks. И потенциална жертва е всеки, който е действал неморално - не само политик, чиновник и дипломат, но също банкер, лекар, учител, митничар, или журналист.

Разсъжденията за и против Wikileaks са като дускусия за и против снега. От снега има и ползи и вреди. Но дори ако вредите са повече от ползите какво бихме могли да направим? Да забраним снега? Според мен рационалният и разумен отговор е да се приспособим. Светът просто трябва да се адаптира към новите условия.

Един мой приятел икономист преди време ми каза, че е разполагал с вътрешна информация, която би му позволила да спечели пари на фондовия пазар. Но не се е възползвал, защото има принцип да не прави нищо, от което ще го е срам, ако се разбере публично. Много прост и хубав принцип. В условията на прозрачност всички, които са разчитали на опазването на тайни трябва да възприемат някакъв подобен принцип. Например, не прави нищо, което ще ти навреди, ако стане публично.

Така прозрачността ще направи политиците, чиновниците, дипломатите и, като цяло, хората по-малко корумпирани и по-отговорни за техните действия. Това определено е по-добър свят от сегашния, характерен с лицемерие, корупция и върховенство на властимащите. Справка Wikileaks.

Няма коментари:

Публикуване на коментар