16 юли 2012 г.

Forbes: Гърция срещу България


Нейтън Луиз, контрибутор на Forbes, сравнява Гърция с България в опит да обясни защо 6 хил. гръцки компании са избягали в България.

Той разбива мита, че гръцката икономика е в рецесия заради "суровите икономии" и показва с конкретни официални данни, че "сурови икономии" в Гърция няма. Напротив, статистиката показва, че правителствените разходи се увеличават и през 2012 г. са рекордно високи.

Луиз обяснява, че вдигането на данъците не работи когато те по принцип са високи. Въпреки данъчните увеличения от последните години, данните показват, че приходите от данъци в Гърция намаляват. И препоръчва на страната да последва примера на България.
България е член на ЕС с всичките предимства на свободната търговия в съюза. Българският лев е здраво свързан с еврото чрез валутен борд. А в Атина се разпространяват слухове, че Гърция ще напусне еврото и ще въведе местна валута, обречена на обезценка и колапс.    
Но най-важното, България има плосък данък от 10% за доходите и корпоративните печалби. Ставката на ДДС от 20% е доста висока, но е под тази на Гърция, която е 23%.   
Гърция трябва да последва примера на България като веднага въведе плосък данък. Когато България го направи данъчните приходи всъщност скочиха с 5.24% през първата година от въвеждането на плосък данък в сравнение с последната година с предишната данъчна система.  
След това гръцкото правителство трябва да намали разходите си драматично, за да ги изравни с данъчните приходи. Това са "сурови икономии с растеж". И това е същата стратегия, която Роналд Рейгън и Маргарет Тачър използваха през 80-те години. Тя би работила отново днес в Гърция.
Тази статия на Forbes е пример, че когато в България се провеждат политики, основани на здравия разум и се правят правилните реформи, добрите новини рано или късно стигат до света, при това без да се дава нито лев за  PR.

14 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. Поне в Европейският съюз да направят закон за бюджетният дефици - който да не е по-голям от 70% на растежа на икономиката. Ако растежа е 10% тогава дефицита да е 7%, ако е 1,5% като тука - тогава тука да е позволено на дянков да има дефицит само от 1%, така нямаше да изхарчи всичко което може да вземе за запълване на дефицита. Невъзможноста да се покрие и този малък дефицит е супер зле за концепцията че нисък данък ще напълни и препълни хазната, още по-малко да доведе и някога до какъвто и да било растеж извън инфлацията.

    ОтговорИзтриване
  7. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване
  8. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  9. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  10. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  11. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  12. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване