7 януари 2013 г.

Персонална революция


Започвам с едно уточнение. Ако сте консервативен, по-добре не четете този текст, защото най-вероятно няма да ви е полезен и само ще си загубите времето. Текстът е за отворените към новото хора.

Прочетох първата си книга за 2013 г. - Making Sense of People: Decoding the Mysteries of Personality от Samuel Barondes. Книгата е изключително интересна и постави добри основи за новата ми страст - психологията.

Тук обаче искам да обърна внимание на нещо друго, което има много по-голямо значение. Това е първата книга, която прочетох на... мобилен телефон.

Всъщност една от причините наскоро да си купя огромен "умен" телефон (Samsung Galaxy Note II - 151.1 x 80.5 x 9.4 мм.) е да чета книги на него. Алтернативата беше да си взема Kindle или таблет, което не направих, защото исках да избегна купуване и носене на прекалено много електронни устройства.

Amazon има специално приложение за смартфони, което също се нарича Kindle и, за разлика от устройството Kindle, е безплатно и се сваля за секунди. А изискваната регистрация не отнема повече от минута.

Направих още едно изненадващо откритие - в "магазина" на Kindle има много безплатни книги, част от които са доста интересни. Например въпросната Making Sense of People "купих" за нула долара. В същото време в Amazon книгата струва 16.59 долара, а изданието за устройството Kindle e 11.70 долара.

Търсенето на книги в "магазина" е много лесно тъй като те са добре структурирани, а има и възможност за сортиране по популярност, цена, или дата. За няколко часа търсене си "купих" без пари близо 200 книги, сред които класики като "Богатството на народите" на Адам Смит и "Произходът на видовете" на Чарлс Дарвин, много книги за бизнес като Your Brain and Business: The Neuroscience of Great Leaders, A Guide to Starting and Developing a New Business, Advantage: Business Competition in the New Normal, биографии и автобиографии на интересни хора, сред които на Джон Ленън, Елвис Пресли, Чарлс Дарвин, братята Райт, Бенджамин Франклин и много книги за психология - от "Общо въведение в психоанализата" на Зигмунд Фройд до забавната Leave The Toilet Seat Up на Глен Милър. Разбира се, можете да намерите и безплатни романи.

При регистрацията позволих да ми изпращат по имейл информация за нови книги и вече виждам ползата от това - изпратените предложения отчитат интересите ми (очевидно, на базата на досегашния ми избор от книги). Освен това получавам информация за отстъпки и промоции на книги.

Така изглежда една страница от книгата на телефона
с малък шрифт (маркирах произволно изречение
само за илюстрация)
При четене приложението има възможности за настройки на големината на шрифта, разстоянието между редовете и цвета на фона. Навигацията също е много лесна, включително заради възможностите за маркиране на страници и части от текста и бързото им намиране. Могат да се водят и бележки.

Купените през телефона книги, както и безплатните, могат да се четат и от всеки компюрър след като се логнете в страницата на Amazon (могат дори да се свалят в електронен вид на компютъра ви). Има пълна синхронизация (доколкото си спомням приложението изрично ме попита дали я искам). Независимо дали четете книгата от телефона, или от компютър, приложението знае до коя страница сте и запазва записките ви и маркираните страници и думи.  

И едно от най-големите удобства - ако не знаете определена дума, натискате я с пръст и значението й излиза на екрана. За сега няма опция за превод на дадена дума на български или друг език, но предполагам, че това е въпрос на време.

Към момента в "магазина" на Kindle има над 1.65 млн. заглавия. Там, освен книги, можете да си купувате Kindle изданията на вестници и списания.

Накратко, започнах 2013 г. с откритието, че четенето на книги от смартфон е много удобно и много евтино.

7 коментара:

  1. Изглежда си хванал някаква промоция като нов потребител, защото при мен тази книга не е безплатна от телефона.

    Друга чудесна опция е, че дори да качваш твои текстове (примерно от chitanka.info) през емайл, те пак се пазят в киндъл шкафчето и са достъпни отвсякъде.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха :-) това не го знаех, ще го тествам.

      Да, наистина вече е платена - над 16 долара е сега, допускам, че след моята статия доста хора са я свалили и се е задействал някакъв софтуер, който е качил цената.

      Даже една дама ми писа по мейла да й изпратя PDF-а, но установих, че е невъзможно, защото свалените книги отиват в Downloaded не на компютъра, а на Kindle програмата.

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    3. Ех, някои хора живеят все още в отдавна отминалата ера на pdf-ите. Амазон ползват DRM protected формат - AZW. Той е криптиран и може да се ползва само от твоите устройства. По принцип беше хакнат през 2007, но извличането на съдържанието на книгата би ти отнело доста повече време от drag and drop на файла. По-лесно е да потърсиш торънти с дадената книга. Или да си я купиш :)
      Погледни софтуера calibre. Доста приятна OpenSource програма за конвертиране на различни ebook формати (включително и pdf), както и изпращането на rss фийдове към киндъла.

      Изтриване
  2. Още един полезен сайт за книги е Project Gutenberg(http://www.gutenberg.org) съдържа книги на които авторските права вече не са актуални и всеки може свободно да ги тегли, напълно законно. Имат версии за Kindle, а ако нямат за някоя конкретна книга, безплатното приложение FB2Reader (има версия за андроид и компютър) може да чете всички други формати.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за информацията :-) ще го разгледам за още интересни книги

      Изтриване
    2. Свалих си книга във формат за Kindle, изпратих я по мейл, за да я сваля на телефона, обаче не можах да я отворя с приложението Kindle. Но успях с FBReader :-)

      Изтриване