12 април 2010 г.

А защо не приватизация на БНТ и БНР?

Тежкото финансово състояние, в което изпадна БНТ отново поставя на дневен ред нейното финансиране. Телевизията в момента се издържа основно от данъкоплатците чрез държавна субсидия (60 млн.лв. за 2010 г.) и частично от реклами (10 млн.лв. за 2010 г.), за които обаче има наложени от закона лимити.

За съжаление, дори новият шеф на СЕМ Георги Лозанов, който се определя като десен, е против приватизацията: "Когато комерсиалните медии все повече се издържат с риалити, обществената медия става свещена крава", казва той в интервю за сп. "Тема". Според него БНТ трябва да продължи да играе на рекламния пазар, но също така да започне да се конкурира с частните телевизии за парите от специален фонд за предавания с обществена функция.

В сравнение със статуквото това предложение заслужава внимание, особено ако напълно изключва държавната субсидия. Дългосрочно обаче то отново ще постави въпроса за приватизацията, защото в условията на честна конкуренция държавата е обречена да загуби от частника. Освен това кой ще избира къде ще отиват парите, кой ще избира тези, които избират и ще бъдат ли тези хора независими?

Предлаганото от Лозанов обединение на двете "обществени" медии няма да реши проблемите, свързани с тях. Най-доброто решение е приватизацията на БНТ и БНР.

1. БНТ и БНР не са и не могат да бъдат независими от държавата и политическите партии (поне дългосрочно, в краткосрочен план са възможни изключения), докато не бъдат приватизирани. Чрез финансирането и избора на директор те са силно зависими от държавата и партиите. В този смисъл сега тези медии по същество са държавни, а не обществени.

2. Търсене на предавания с обществена функция има и винаги ще има, което при конкурентен пазар е и гаранция, че ще има предлагане от частните телевизии. Ако теоретично приемем, че търсенето намалява и в един момент дори ще изчезне напълно, държавната БНТ не може да реши проблема, защото при наличието на огромен избор от програми гледаемостта ще падне и дори може да изчезне.

3. Субсидирането на БНТ и БНР и рекламните регулации (целящи частично да решат проблема със субсидирането) изкривяват медийния пазар и водят до нелоялна конкуренция.

4. Само за 2010 г. БНТ струва на данъкоплатците 60 млн.лв., а БНР - 48 млн.лв. Със сигурност много от тях не биха искали да финансират държавни медии, независимо, че някои ги наричат обществени.

5. С парите от продажбата ще се подкрепи фискарния резерв в условията на криза и нужда от стабилност.

6. Теоретично и емпирично е доказано, че частната собственост в конкурентни условия води до по-добър резултат от държавната.

(Илюстрация: romexico, sxc.hu)

1 коментар:

  1. Да бе, а те БТВ и Нова излизат без пари на данъкоплатеца :) :) :)

    В кой свят живееш икономисте?

    ОтговорИзтриване