28 април 2010 г.

За първановщините и грозното риалити на президента

Президентът на България Георги Първанов продължава да се изявява като морално деградирал човек от миналото, мразещ реформите. Поредната първановщина е наложеното вето върху Закона за академичния състав. Просто, защото този закон е стъпка в правилната посока - от държавната централизация, наследена от социализма, към прехвърляне на права и отговорности на висшите училища, както е в развития свят. Всеки път когато някой се опита да разбута поредното блато в страната Първанов се намесва в полза на статуквото и много често успява да блокира промените.

Когато дискутираме причините за изостаналостта на България в различни сфери и ниския стандарт на живот обикновено говорим абстрактно са системите, обществото, политиците, правителството и държавата. А за всичко това си има и конкретни виновници. Най-вредният от тях за последното десетилетие е Георги Първанов. Лошото е, че неговите вреди ще имат дългосрочно негативно въздействие върху живота ни, защото плодовете от една успешна образователна реформа например се берат след години.

Един модерен президент с визия щеше вече да е вкарал България в клуба на богатите. Вместо това той ни вкара в някакво грозно ченгеджийско-бракониерско-популистко-корупционно риалити, което част от нас включиха по грешка преди време и което поне до следващата година всички ще гледаме, дори да искаме да превключим канала погнусени от видяното.
Снимка: Wikipedia

Няма коментари:

Публикуване на коментар