28 април 2010 г.

Защо Световната банка трябва да се закрие?

Световната банка е международна институция, чиято цел е да подобри живота на хората по света като подпомага провеждането на нужните реформи със знания и заеми. Многократно обаче съм се убеждавал, че знанието на банката е много по-фокусирано върху собственото й съществуване, отколкото върху реформите, които биха подобрили стандарта на живот на хората. Затова банката постепенно се превръща в символ на посредствеността, популизма и повърхността. Ако някой все още си мисли, че Световната банка е реформаторски настроена институция нека прочете това интервю с Флориан Фихтъл, постоянен представител на банката за България. Ето две показателни изречения от него:

Въпреки че в подобни непостоянни времена е изкушаващо да се преосмисли структурата на пенсионната система или размерът на отделните стълбове, е по-разумно да се избягват прибързани действия.

По мое мнение е по-добре първо реформите да бъдат съсредоточени върху по-реални цели като подобряване на ефективността на съществуващата система.

Това напълно се различава от визията на истинските реформатори от Независимия съвет за пенсионна реформа. За разлика от тях банката се плъзга по повърхността като предлага единствено вдигане на пенсионната възраст, което при една истинска реформа е напълно безсмислено, тъй като тогава всеки ще има избор кога да се пенсионира. Така вместо да помага, банката всъщност пречи на реформите.
Илюстрация: foxumon, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар