28 април 2010 г.

Последователната стратегията на Борисов: "тука има, тука нема"

Може би си мислите, че премиерът Бойко Борисов е непоследователен? Днес казва едно, а утре друго. Не сте прави. Съвсем последователно той прилага стратегията "тука има, тука нема" срещу двама играчи. С ловки трикове ви кара да мислите, че знаете къде е печелившата карта. Когато обаче разкрие картите се оказва, че грешите. Но някак не му се сърдите много, защото той отново бърка картите и този път виждате, че със сигурност ще познаете.

Ето как изглеждат нещата на практика. В първите месеци на своето управление правителството на Борисов обяви, че започва пенсионна реформа, защото сегашната система е нестабилна и представлява сериозен фискален и социален риск. Привържениците на статуквото скочиха да протестират, в резултат на което преди няколко месеца премиерът спря реформата преди да е почнала и каза, че я отлага за предизборната 2012 г.

Сега обаче Брюксел протестира. От интервю с финансовия министър Симеон Дянков става ясно, че единствената забележка по българската конвергентната програма е за пенсионната система. И премиерът вече "настоява да не се бавим и с повече обяснения да започнем в началото на 2011 г.". Това означава, че скоро пак ще има протести на засегнати. Какво ще каже тогава Бойко Борисов? Ако пръдължи последователно да следва своята стратегия ще се опита да ни убеди, че реформата трябва да се отложи, но може би на следващото раздаване ще спечелим. Играта ще продължи докато играчите осъзнаят, че "банката" печели, а те губят.
Снимка: kaladan, flickr

Няма коментари:

Публикуване на коментар