15 май 2010 г.

Големите и малките риби на Бойко Борисов и абитурентите

Тъй като сега е месецът на абитурентите, които приемаме, че имат нужда от съвет, и тъй като е криза и Бойко Борисов също има нужда от съвет, ето нещо полезно и актуално от Freakonomics.

Майка, чийто син е абитурент решила да му подари албум със съвети от различни хора. Обърнала се и към автора на Freakonomics Стивън Дъбнър. Той първо разказва на момчето една история как с бръснаря от неговото градче отишли на риба, влезли на дълбоко с лодка, нищо не хванали, завалял дъжд, отишли да ловят от брега под едно дърво, там било по-забавно, защото хванали много риби, макар и малки. А когато дъждът спрял влезли отново навътре в езерото за по-големи риби по настояване на бръснаря, въпреки нежеланието на Дъбнър. Ето урокът за него от тази случка и избора на бръснаря.

Въпреки, че се върнахме вкъщи с празни ръце ние отидохме за голямата риба. В краткосрочен перод това мислене може би не е много забавно. Но дългосрочният период е този, за който трябва да мислим - големите цели, тези които се нуждаят от много провали по пътя. Те може би си струват, а може би не. Това е урок за алтернативната цена: ако изкараш цялото време в преследване на малката риба няма да имаш време, или да развиеш техниката, или търпението, да хванеш някога големите риби.

Мисля, че този съвет е много важен и за Бойко Борисов, който обича да раздава на този и онзи от общото. Политиците обикновено не гледат повече от четири години напред, защото мандатът им продължава толкова. Те не желаят да мислят за дългосрочните вредни ефекти от краткосрочните забавления. Това им помага в краткосрочен план да не бъдат продсрочно свалени, но обикновено им пречи да спечелят втори мандат, защото игнорират големите цели.
Снимка: jomeriano, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар