15 декември 2011 г.

Реформите: една напред, една-две назад


През последните десетина дни няколко теми ме развълнуваха, но поради голяма заетост не успях да ги коментирам. Всички те са свързани с реформи.

Последното развитие на нещата в ЕС потвърждава тезата ми, че Европа е загубила здравия си разум. Всяка стъпка в правилната посока, например въвеждането на строги бюджетни правила, е съпътствана с една-две стъпки назад, например налагането на общ европейски данък върху финансовите транзакции. За съжаление, изглежда трябва да се мине през много по-тежка криза, за да се стигне до изтрезняване.

Транспортният министър Ивайло Московски, който около проблемите с БДЖ си изгради имиджа на реформатор, ме изненада неприятно с изказването си за пощите:
Според Московски проблемите в пощите се дължат на предишното правителство, което е избързало с либерализацията на пощенските услуги. 
Според него, наложителни са промени в цените на пощенските услуги, така че държавните пощи да станат конкурентни на частните оператори.
Един реформатор не говори такива неща. Държавата не е добър предприемач и няма шанс да се конкурира успешно с частни компании, независимо дали свободният пазар е дошъл бързо или бавно. Ако Московски трябваше да критикува за нещо предишното правителство, трябваше да е за това, че не е приватизирало пощите успоредно с либерализацията. И ако все още министърът държи да запази имиджа си на реформатор, трябва бързо и прозрачно да приватизира пощите, а не да определя цените.

Избраният за президент Росен Плевнелиев също тръгна реформаторски като подкрепи непопулярното (но крайно необходимо) увеличаване на възрастта за пенсиониране. Но вместо да подкрепи реформите в науката, тръгна да търси още субсидии за БАН. Точно като Георги Първанов. Хората ако искаха запазване на статуквото вероятно щяха да гласуват за бившия съветник на Първанов - Ивайло Калфин. С тази философия реформи не се случват, а се блокират.

Образователният министър Сергей Игнатов отново се опитва да прокара важна образователна реформа, която ще постави децата/учениците в центъра на образователната система и няма да поставя в по-изгодни позиции държавните (публичните) детски градини и училища. Това е системата "парите следват ученика", която прави конкуренцията между частни и държавни училища и детски градини по-честна и поставя децата при равни условия от гледна точка на субсидиите за образование. Така един родител като си плаща данъците знае, че част от парите ще отидат и за неговото дете, независимо къде учи то.

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов обаче не е направил дори една реформаторска крачка напред. И продължава да не разбира, че в света няма мениджър, който да се справи с българската здравна система (корупцията, злоупотребите, убийството на родилки и болни заради отказ на здравни услуги...), защото тя е сбъркана и в нея липсва най-важното - свободен пазар. На всичкото отгоре министърът иска да забрани на собствениците на клубове, ресторанти и кафенета пушенето в техните заведения. Не съм пушач, но в случая имам проблем с ограничаването на свободата. Не е правилно да се отнема на хората правото на избор да решават дали в частната им собственост трябва да се пуши, или не (тук и тук съм писал по-подробно защо не трябва да има тотална забрана на пушенето).

14 коментара:

 1. Споделям мнението на автора за реформите в образованието "която ще постави децата/учениците в центъра на образователната система и няма да поставя в по-изгодни позиции държавните (публичните) детски градини и училища." Тук обаче искам да допълня нещо-запозната съм в някаква степен с финансирането на образованието в западноевропейска страна. За да изпълни социалните си функции съответната община от собствени приходи дофинансира образованието в държавните/публични/ детски градини и училища. А в частните отиват тези, които имат финансов ресурс сами да доплащат. Частните детски градини/ясли/ и училища са отворени и за дарители.

  ОтговорИзтриване
 2. Говорите за образователтана система в България, а така въобще няма.
  кухни по поръчка

  ОтговорИзтриване
 3. @VAs

  очевидно и Вие сте ярък пример за това

  иначе мантрата че държавата е лош предприемач отдавна не тежи в дискусиите - по-големите и успешни проекти в икономиката са предимно държавни - Арева, Рено,Фолксваген, Ембреър, Ербъс и десетки други.

  ОтговорИзтриване
 4. Ако еврото изчезне, какво ще стане с резервите във евро на хората, банките и държавите? Драхми ли ще им дадат? Сега еврото вероятно е 2-пъти повече от началото му, така че с каква валута ще го покриват? Преди двадесе и повече години имаше търсене на марки - като алтернатива на доларът, и бяха емитирани повече марки от необходимото за Германия, така Германия купуваше ресурси с хартийки, както и САЩ. Нерешим проблем ще е краят на еврото. Да не говорим че то неможе и да рухне - това е една везна - от едната страна е доларът от другата е еврото, преди 100години е било злато и сребро. Едното регулира другото. И ако това е един играч. Тогава може да емитира вечно. Европейската банка купи евро за долари и еврото скочи, или за да не поскъпне доларът, САЩ печати долари и купува евро.

  ОтговорИзтриване
 5. Не мога да разбера защо на запад някога са приели идеите на Милтън Фридман.. След като кейнсианци не грешат. Защото стагфлацията през 70-те е причинена от разликата злато-долар, долар-злато, и държавите преди да се усетят - са продавали евтино на американският пазар - за да вземат фиксираните към златото "ценни" доларчета. Така става и с нефта.. Злато нефт.. Нефт-злато! Арабски пари - злато! Черно злато! Къде е вината на Кейнс? Къде е заслугата на Фридман?

  ОтговорИзтриване
 6. Така си е ,все пак сме в България.Игри

  ОтговорИзтриване
 7. Това май казва къде е кризата5 февруари 2012 г., 20:34 ч.

  Според австрийската
  теория бизнес цикъл,
  бизнес цикъл се
  разгръща по следния
  начин: Ниските
  лихвени проценти са склонни да стимулират
  заеми от банковата
  система. Това
  разширяване на
  кредита води до
  разширяване на предлагането на пари,
  чрез процеса на създаване на пари в банковата система на
  частичен резерв. Това
  от своя страна води до
  неустойчива ",
  работещи с кредитния
  бум", през който "изкуствено стимулира
  заеми търси
  намаляване на
  възможностите за
  инвестиции. Този бум
  резултатите в разпространените
  malinvestments, което
  води до капиталовите ресурси, за да бъде
  неправилно
  използване в области,
  които не биха могли да
  привличат инвестиции,
  ако паричното предлагане остана
  стабилна. Австрийски
  икономисти твърдят,
  че корекция или " кредитна криза "- обикновено се нарича рецесия или бюст - се случва, когато не може
  да се поддържа
  създаването на кредит.
  Те твърдят, че
  договори за паричното
  предлагане, внезапно и рязко, когато пазари,
  най-накрая ясни,,
  причиняващи ресурси,
  за да бъдат
  преразпределени към
  по-ефективно използване. Важно е да се
  отбележи, че
  австрийците не
  твърдят, че
  фискалните
  ограничения или "аскетизъм" веднага
  ще допринесе за
  икономическия растеж. [44] Вместо това, те твърдят, че
  всички опити от страна
  на централните
  правителства да
  подкрепят цените на
  активите или "стимулират"
  икономиката с
  разходите за дефицит
  само ще неправилното
  разпределение и
  malinvestments по- лошо, удължаване на
  депресия и е
  необходима корекция,
  за да се върне към стабилен растеж. [45] Фридрих Хайек е един
  от малкото
  икономисти, които
  даде предупреждение
  за голяма
  икономическа криза, преди голямата катастрофа от 1929 г. [46] [47] През февруари 1929 г.,
  Хайек предупреди, че
  настъпващата
  финансова криза е
  неизбежна последица
  от безразсъдно парична експанзия. 48] Икономистът Стив Х. Ханке идентифицира 2007-2010 г.
  световните финансови
  кризи , както е пряко следствие от
  политиката на
  Федералната резервна
  банка на лихвените
  проценти, както е
  предсказано от теорията на
  австрийския бизнес цикъла. [49] Някои анализатори като
  Джери Tempelman,,
  също твърди, че на
  предсказуем и
  разяснителна силата
  на ABCT, по отношение на световната финансова криза потвърди неговото
  състояние и може би
  хвърлен под въпрос
  ползата от
  общообразователните теории и критики.//00//000 .... А си мислех че монетаризма има нещо общо с австрийската школа. Пък те били противоположни.

  ОтговорИзтриване
 8. Ако 40-милиона работещи
  германци взимат
  минималната заплата
  там, то те ще взимат
  27% от тяхното БВП.
  Но ако 3-те милиона работещи българи
  взимат минимална
  заплата, то те ще
  взимат 12,5%от БВП.
  Може да се използа и
  средна заплата.. Но резулта ще е същият.
  Поне два пъти
  прецакване. Взех БВП
  на германия по евро
  като реална
  производителност по БВП (- без да е паритет)
  за българия взех 40-
  милиарда евро по БВП
  - КАТО ОТЧЕТЕНИ ОТ
  СВЕТЛАТА ИКОНОМИКА
  - СПОРЕД ФИСКАЛНИТЕ СРЕДСТВА. Така че?
  Bulgarina е прецакан..
  Da

  ОтговорИзтриване
 9. С това темпо,дали някога ще се оправим?
  мъжки часовници

  ОтговорИзтриване