9 ноември 2010 г.

Forbes вече е в България


Утре на българския пазар излиза специалното годишно издание на Forbes. То е с различна структура от месечните издания, които ще стартираме през пролетта, но като главен редактор на списанието се надявам да съм успял чрез него да предам философията и духа на Forbes.

Тъй като все още не сме пуснали онлайн издание на Forbes на български, а обратната информация от читателите ми е важна, ще бъда много благодарен на всички, които ми изпратят своите коментари, критики и препоръки за съдържанието - под този текст или на jmateev@yahoo.com.

Много се радвам, че бизнесът в България подкрепи изданието и използвам случая да благодаря на всички рекламодатели в него. Защото финансовата стабилност ще ни позволи бързо да вдигаме качеството на българското съдържание и да си заслужим слогана Capitalist Tool.

Ето съдържанието на специалния годишен брой на Forbes България.

Актуалната световна класация на милиардерите. Обикновено в България информацията за тази класация се изчерпва със споменаването на Бил Гейтс, Уорън Бъфет и още няколко от най-богатите хора в света. Сега ще можете да прочетете всички текстове за милиардерите, които са неразделна част от класацията на Forbes.

Най-влиятелните 21 български предприемачи. Това са и едни от най-богатите българи. Екипът ни вече разполага с натрупаното във Forbes знание за изготвяне на класацията на най-богатите българи, но изработването на реалистична класация изисква много време. Затова започваме със субективен списък на най-влиятелните бизнесмени - хората, чиито бизнес решения имат силно влияние върху макроикономическите показатели на страната и живота на много българи.

Мое интервю с премиера Бойко Борисов. Как взима управленските решения? Каква е вероятността да се кандидатира за президент? Ще се върне ли в бизнеса след като напусне политиката? Защо е разколебан в предприемаческия дух на българите? Каква е визията му за здравната и пенсионната реформи. Ще има ли още смени на министри и при какви обстоятелства? Как минава един негов ден? Ще удържи ли на напрежението?

Историкът Мартин Иванов развенчава мита за изедника богаташ и ни припомня за две, за съжаление, позабравени икони на българския успех - Иван Евстратиев Гешов и банкерът на България Иван (забележете, не Атанас) Буров.

Икономистът Георги Ганев анализира важните за зелената икономика процеси и разсъждава за това как можем да бъдем зелени без да вредим на икономиката и кой и как може да спечели от това.

Балтийският тигър. Георги Ангелов разказва как се стига до естонското икономическо чудо. Това е примерът, който трябва да следваме ако искаме бърз просперитет. Много вдъхновяващ текст.

Политологът Владимир Шопов прави задълбочен анализ на процесите, които текат в ЕС и значението им за България. Според него времето на България за научаване на правилата на играта вече е изтекло. Много интересен текст, който трябва да се прочете два пъти. Признавам си, че го разбрах добре и оцених високо на второто четене.

Осем урока от кризата. Без популизъм, кратко, ясно и убедително.

Ключът към щастието според Петър Ганев, Аристотел и Томас Джеферсън. Къде бъркат Бен Бернанке и Никола Саркози когато говорят за щастието?

Бизнес средата, която води до просперитет. Изводите от миналия опит.

Атанас Гаров от Colliers за зеленото строителство - ползи, цена и перспективи.

Икономическият министър Трайчо Трайков поглежда енергийната революция от бъдещето.

Рисковете от стереотипа „Бедна България“. България е сред по-богатите страни в света и непрекъснато подобрява относителната си позиция. Изключително актуален текст, който трябва да достигне до максимално много хора, за да предпази страната от залитания в грешна посока.

Лъчезар Богданов пише за отражението на кризата върху богатството на българските домакинства.

Има ли пазар на луксозни жилища в България?

Пет важни тенденции в банковия сектор според Асенка Христова и Красен Йотов.

Фискален борд. Как да постигнем зрелост в бюджетната политика?

Секси софтуер и доктор Хаос. Една успешна българска бизнес история.

Визионерски текст за усвояването на парите от еврофондовете, написан от Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС.

Лошите новини за българските университети. Не само ректорите, но и всички ние има върху какво да се замислим.

Здрав(н)ата прегръдка на държавата. Какво ще направи българите по-здрави?

Светла Костадинова представя истинската пенсионна реформа, сравнявайки системата на лични пенсионни сметки с разходо-покривния модел.

И накрая, топ 10 на най-скъпите коли. Добър стимул за любителите на скъпи автомобили да разгърнат предприемаческия си дух.

14 коментара:

  1. Колко ще струва списанието ?

    ОтговорИзтриване
  2. От къде можем да си го купим ? Ще се разпространява ли по репове ?

    ОтговорИзтриване
  3. Аз вече го държа в ръцете си и ще дам задължително обратна връзка. Многото статии на "пазарните фундаменталисти", както Кръстьо Петков ги нарича, ме привлекоха веднага и съм сигурен, че ще са интересни.

    Поздрави,

    ОтговорИзтриване
  4. Критика и препоръка, но не за самото съдържание: :)

    Идеята да не се транскрибират имената в таблиците не е проява на много добър стил, говори за липса на време и ресурси. Което все пак е по-добре от неправилните транскрипции. С китайските имена кошмарът е пълен, въпреки че има отдавна утвърдени конвенции за транскрибиране на български (при това доста прости - аз съм си направил една помощна таблица: http://tinyurl.com/pinyin2bg). Сбъркано е и името на Мурат Юлкер, язък за рекламите по телевизията. :)

    Добре е да се гледа сериозно на тези неща. Основна причина да избягвам NGM на български са буквално преведените имена на животни, за които си има утвърдени български форми.

    ОтговорИзтриване
  5. Хубаво интервю с ББ.
    И хубав негов въпрос за книжните политици (и десни експерти).

    Очакваме отговор.

    ОтговорИзтриване
  6. Да питам , списанието веднъж в годината ли излиза , защото досега не съм го сварвал.
    За по-нататък планирате ли да го издавате по-често ?

    ОтговорИзтриване
  7. Неочаквано блюдолизнически портрети на "най-влиятелните" български предприемачи. Мадам ВВ ряпа да яде!

    Няма нито дума за публичните критики, срещу който и да е от тях:
    - че са мутри или съдружници на мутри;
    - че са завлекли стотици милиони чрез схеми с и в ущърб на държавата;
    - че са номенклатурни чеда и/или от ДС;
    - че са източили свои компании в ущърб на миноритари и кредитори;
    - че просто са нарушили закона или разрушили природата.

    Малко прекалено ми идва.

    ОтговорИзтриване
  8. Не знам защо търсите такива неща в това списание. На вас може би ви трябва по-скоро нещо от сорта на Маргарита Михнева или "жълт труд"...

    ОтговорИзтриване
  9. Ако смяташ, че случилото се с Мостстрой и Венид яхт е пример за предприемчивост и не заслужава отбелязване ..

    Нищо жълто няма в това.

    Само е опасно и типично.

    ОтговорИзтриване
  10. Много хора ми пишат, че списанието е изкупено и не могат да го намерят. Издателите ще отпечатат допълнителен тираж - за бензиностанции и магазини, - който ще се появи вероятно другата седмица.

    Изданието, с което стартирахме е специално годишно - първо и единствено такова. Месечните издания започваме от пролетта на следващата година. Българското съдържание ще бъде около 60%.

    Най-влиятелните предприемачи бяха представени по модел, приложен от гръцкото специално издание на Forbes - само позитивна информация. Това беше заданието от издателите, което приех, въпреки че много ми се искаше да подходя доста по-амбициозно. Тук не става дума за журналистически портрети. Истински портрети на предприемачи, както на няколкото милиардери в американската част на това издание, ще правим в месечните издания и то вероятно не повече от два в брой.

    ОтговорИзтриване
  11. I kakvo tolkova kato shte ima Forbes na bulgarski? Po-kakyv nachin bulgarina shte se promeni?

    ОтговорИзтриване