4 ноември 2010 г.

Американците наказаха социализма и популизма. Изводът за България


Бавно възстановяване от кризата, висока безработица, огромен бюджетен дефицит, висока натовареност на печатницата за долари, опасения от нова икономическа криза, тотално сгрешена посока на здравната реформа, наказване на богатите с по-високи данъци. Така изглеждат Съединените щати в момента. Накратко, направен е завой към социализъм и популизъм и резултатите вече са видими.

Но американците пак ще просперират. Защото, точно както очакваше носителят на Нобелова награда по икономика Гари Бекър, американците не искат това, което им дава Барак Обама, а това, което им даде Роналд Рейгън:
"Вярата в индивидуалната отговорнист, вярата че хората трябва да са свободни да взимат сами решения, но и да носят отговорностите от тези решения, остава много силна. Американците не искат разширяване на държавата. Те искат повече от това, което Рейгън им даде. Искат ограничена държава и икономически растеж."
Ето и резултатът от популизма и залитането вляво на Обама:
САЩ преживяха във вторник най-голямото разместване на властта в Конгреса от 1948 г., след като Републиканската партия спечели най-малко 239 места в Камарата на представителите при необходими 218 за формиране на мнозинство. Републиканците извоюваха исторически победи и в изборите за щатски парламенти и губернатори.

Наложената от тазгодишните междинни избори бе най-мащабната промяна в законодателната власт, откакто демократите загубиха 75 места в камарата през 1948 г., припомня "Ройтерс".
Обратно на широко разпространеното в България схващане, че от обикновените хора нищо не зависи, аз вярвам, че дългосрочно се случва това, което мнозинството българи са си пожелали. Както казва макроикономистът Георги Ганев "демокрацията в България работи". Проблемът е, че има дефицит на знания и мнозинството често си пожелава неща, които пречат на просперитета ни. А това е особено вредно сега, когато имаме правителство, чиито решения се взимат на базата на преобладаващото обществено мнение по обсъжданите въпроси. Ако искаме да просперираме трябва да направим така, че мнозинството българи да знаят какво да си поискат от управляващите.

Източник: Pete Souza, Wikipedia

3 коментара:

  1. Надявам се американците да не разберат чрез тази статия че е имало социализъм при тях ... ще се объркат още повече отколкото са сега :)

    ОтговорИзтриване
  2. да бе GHOST, милите американци - толкова объркани и глупави, живи да ги оплачеш. предлагам да почнеш да им пращаш хуманитарна помощ, щото са много зле...

    ОтговорИзтриване
  3. Те англичаните наказаха Чърчил след като ги спаси в най-опасната за тях война ever.
    Това не ги прави нито мъдри, нито глупави.

    Глупаво е да се твърди, че американците не са американци, когато гласуват за Обама, и са американци, когато гласуват срещу него.
    И че Обама е виновен за кризи, създадени от неговите противници.

    Проблемът на Обама е друг: наказват го неговите избиратели за НЕИЗПЪЛНЕНИЕ на обещанията.
    (За същото ще бъде наказан и Бойко.)

    Наказват го, че го избраха като чист, нов и различен, а той си стана просто поредния insider. (Бойко тук е по-добре и упорито играе outsider в политиката.)

    Накратко:
    - Ирак няма правителство, Афганистан няма оправяне.
    - Здравната реформа се оказа здравна "реформа".
    - Гуантанамо? Обама забрави как се пише думата.

    Най-голямият шанс за Обама всъщност е прословувата Tea Party. Ами че заради тях републиканците нямат мнозинство и в Сената.
    Тия са новият Нют Гингрич - умни, идеолични, твърди.

    ОтговорИзтриване