7 ноември 2012 г.

Големите успехи на Симеон Дянков


За три години и нещо вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков успя да разгневи и привържениците на повече държава в икономиката, и привържениците на икономическата свобода. Може би заради това му се наложи лично да напише своите "10 малки, но важни успехи".

В моя блог често съм писал за неговите провали и рядко за неговите успехи. Това сигурно е резултат от професионално изкривяване. Все пак една от основните функции на медиите е да бъдат watch dogs, да гледат критично, а не да хвалят властта. Но в интерес на цялото общество е да не пропускаме и успехите. И понеже Дянков е написал за малките си успехи, аз ще се опитам да изброя големите. Това са успехите, без които според мен икономиката щеше да е в много по-лошо здраве от сегашното.

1. Твърдо застана зад валутния борд и направи много за запазването му. При това, преди да влезе в правителството имаше известни колебания.

2. Овладя държавните разходи в период, когато имаше опасност бюджетът да излезе от контрол заради кризата, която удари България и свръхоптимистичното бюджетно планиране от предходното правителство. Това му струваше много врагове, не само от ляво.

3. Защити и запази плоския данък, който има много критици от ляво.

4. Противопостави се на силни лобита, които настояваха за диференциране на ДДС и по-ниски ставки за определени стоки и услуги - печатни медии, книги, лекарства, храни... При това обществото беше склонно да ги подкрепи без да осъзнава вредата от такова диференциране. Разбира се, Дянков стана още по-мразен за това, че "не насърчава знанието" и "товари с данъци болните и бедните".

5. Не предложи увеличаване на ставката на ДДС в критичен за бюджета момент, когато се обсъждаше вдигане на данъка с два пункта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар