20 януари 2013 г.

Вече съм... Courserian



"Развълнувани сме, че се присъединихте към нас! Поздравления! Сега вече сте Courserian". Получих това съобщение секунди след като направих смайващо откритие. Но започвам отначало.

Наскоро "последвах" Дан Ариели във Facebook. Той е един от любимите ми икономисти и може би най-известният поведенчески икономист в света. Професор е по психология и поведенческа икономика в Duke University. Автор е на книгата "Предвидимо ирационални" (Predictably irrational). Блогър. Често съм писал за него (Икономика на измамите: полицейската държава срещу библията, Нашите решения: въпрос на живот и смърт, Икономика на донорството: Силата на формуляра, Кой контролира нашите решения?)

Днес ми се появи съобщение, че Ариели харесва връзка в Coursera. Кликнах и попаднах в страница, на която можех да се запиша в негов безплатен онлайн курс на обучение - "Ръководство по ирационално поведение за начинаещи", с продължителност шест седмици и натовареност около 7-10 часа седмично.

Оказа се, че Coursera дава възможност на всеки да вземе безплатни класове (към момента 213) - колкото си пожелае и които си пожелае - в топ университети (към момента 33) по 20 дисциплини. Веднага се записах за курса на Ариели и след това получих съобщението по имейл, с което започнах. "Твърдо решени сме да направим образованието достъпно за всички и постоянно ще работим, за да ви предложим нови класове от най-добрите университети", пише още в имейла.

Особено ценно за мен е, че направих откритието точно сега, защото само преди три седмици реших, че след доста години, посветени основно на работа, е крайно време да се запиша на различни обучения, включително онлайн класове в добри университети.

3 коментара:

  1. Аз изкарах курса Introduction to Finance в Coursera. Лекторът от Ross Business School надмина всичките ми очаквания. Ако така ми преподаваха навремето в СУ, нямаше да пропусна нито една лекция. Противно на очакванията ми, това че е онлайн курс и нямам пряк контакт с преподавателя и другите курсисти съвсем не се оказа недостатък. Към всеки курс има форум, където участниците свободно могат да обсъждат материала и задачите. А и е зашеметяващо да си представиш, че си в един клас заедно с още 100 000 човека от цял свят.

    Все пак трябва доза търпение и постоянство. Успех с лекциите и изпита :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :-)
      Оказа се, че мой приятел ме е изпреварил и завършва клас по Теория на игрите. Това май ще бъде следващия ми избор.

      Изтриване
  2. MOOC стават все по-мощни и това ме радва. Достъпни, евтини, качествени... Кой не иска да учи в Coursera от дома си или офиса и да му преподават академични светила като Ариели? От друга страна, мисля си дали това няма да се превърне в проблем за много малки фирми и организации, които се препитават чрез различни офлайн обучения.

    Самият Дан Ариели ми е много симпатичен учен. Негови са някои от най-любимите ми психологически изследвания на 21 век. Има чудесни идеи! :-) Например за мотивацията за работа - какво ще се случи, ако заплащането за една и съща дейност прогресивно намалява...

    ОтговорИзтриване