18 юни 2010 г.

Какво ни чака когато доброто правителство викне лошия МВФ?

Тъй като скоро отново ще ни се наложи да се срещнем с Международния валутин фонд (МВФ), е добре да си припомним какво ни чака. В България всички знаят какво е МВФ, но малко хора разбират какво точно прави фонда и защо. Това до голяма степен се дължи на българските политици, за които не е изгодно истината да се знае. А тя е, че целта на МВФ не е да спасява конкретна закъсала икономика и да се грижи за благоденствието на хората в нея, а да спасява външните кредитори. Идеята е да се локализира кризата и да не се допуска пренасянето й в други страни.

Как действа фонда? Когато правителството е заплашено от спиране на плащанията по своя дълг международните пазари вече са забелязали риска и отпускат пари при огромни лихви, които стават все по-трудни за плащане. В един момент единствената алтернатива на правителството е да моли за заем МВФ. Парите, които фондът дава обаче не могат да се харчат за текущи разходи. Те се отпускат "в подкрепа на платежния баланс", което в нормален превод означава, че с тях могат единствено да се изплащат дългове.

Много хора смятат, че МВФ казва на правителството какво да прави, за да отпусне пари. За фонда обаче е важно бюджетът да е балансиран и фискалният резерв да е максимално пълен и няма значение как ще стане това - дали с рязане на разходи, дали с вдигане на данъци, дали с приватизация, или с комбинация от трите. Правителството решава кой разход с колко да реже, кой данък с колко да вдига и какъв дял от кое предприятие да продава. И когато реши какво да прави, трябва да убеди фонда, че мерките ще балансират бюджета и ще гарантират платежоспособността на държавата.

Така за да не фалира, правителството е принудено да намали заплатите в публичния сектор и пенсиите, да съкрати администрацията и инвестиционните разходи, да вдигне данъците, да прави реформи, да премахва привилегии и да приватизира предприятия. (Според мен това ще стане до края на следващата година, но най-късно през 2012 г.) Политиките се описват в документ, подписан от двете страни, със срокове за изпълнение, а траншовете се обвързват с изпълнението, което периодично се проверява от мисии на фонда. Обикновено всичко това се представя от правителството на публиката като тежки преговори между доброто правителство и лошия МВФ. А фондът просто спасява от фалит едно провалено правителство.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: sanja gjenero, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар