15 юли 2010 г.

Защо жените на средна възраст са по-похотливи?

Преди време четох, че жените са най-похотливи когато са на 30. Но изглежда учените не са стигнали до консенсус по въпроса. Ето какво показват изследванията на психолога от University of Texas Дейвид Бас:
Жените от 27 до 45 години не само имат повече сексуални фантазии (и по-интензивни сексуални фантазии) от жените от 18 до 26, а също правят повече секс, точка. И са по-склонни от по-младите жени да правят случаен секс, и дори да имат еднократни сексуални контакти. С други думи, въпреки разюздания имидж на промискуитетните колежанки, в САЩ жените на средна възраст са най-усърдни сексуално.

Бас и неговите студенти казват, че еволюцията окуражава жените да бъдат сексуално активни когато тяхната плодовитост започва да намалява и когато наближава менопаузата.

Нашите женски предшественици са живяли с мисълта, че много от техните деца - вероятно около половината, - ще умрат от различни болести, глад, войни и т.н. преди да бъдат способни да имат собствени деца. Тази травма е оставила психологическото внушение да ражда колкото може повече деца. Забременяването е много по-лесно за жени и момичета в техните тинейджърски години и началото на 20-те им години - толкова лесно, че нямат нужда да изкарват много време в правене на секс.

Но след средата на 20-те години, първичният стимул да имаш повече деца се сблъсква с реалността: забременяването става все по-трудно. И жените в тяхната средна възраст отговарят на това като търсят повече и повече секс.

Дали жените са майки няма значение. Само възрастта има силен ефект върху сексуалния интерес и поведение на жените.

Авторите посочват, че има и някои алтернативни обяснение защо жените в 30-те и началото на 40-те им години са по-сексуални. Много от тях може би просто се чувстват по-комфортно със секса от по-младите жени. И все пак, това повдига въпроса защо се чувстват по-комфортно: вероятно еволюцията е програмирала този комфорт.
Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: Gabriella Fabbri, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар